Bănci și Asigurări

Fluctuatiile de curs au temperat setea de credite in valuta

27.11.2007, 18:42 18

Creditul neguvernamental a incetinit brusc in octombrie, pasul de crestere coborand la numai 2,3%, respectiv jumatate din cat fusese in septembrie.
Varful de crestere fusese atins in august, cand creditul urcase cu 5,6%.
Incetinirea din a doua luna de toamna a fost determinata in special de atenuarea cresterii imprumuturilor in valuta, care au crescut cu numai 3,3% (calculat in euro), de la ritmuri de aproape 7% in vara.
La sfarsitul lui octombrie creditul neguvernamental a ajuns la 133,3 miliarde de lei (echivalentul a 39,96 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 41,7%, in termeni reali, comparativ cu octombrie anul trecut. Pe fondul diminuarii pasului lunar, si cresterea anualizata a incetinit in octombrie, de la 44%, cat era in septembrie.
Imprumuturile in valuta au incetinit usor, cresterea anualizata coborand la 72,4%, de la un varf istoric de 75%, in septembrie. In acest timp creditul in lei a continuat sa incetineasca, ritmul anualizat coborand la 31,5%.
Diminuarea cererii pentru imprumuturile in valuta este explicabila, in contextul in care leul s-a depreciat constant fata de euro de la jumatatea verii. Inclusiv banca centrala a mizat pe o astfel de corectie a cererii de finantari in functie de moneda, in conditiile in care are destul de putine parghii ramase la dispozitie pentru a atenua expansiunea rapida a creditului in valuta. Fluctuatia cursului a avut un impact semnificativ, mai ales asupra celor care au contractat credite in valuta in vara, cand bancile relaxasera gradul de indatorare, iar euro era la minimul ultimilor ani. Pentru un credit de 100.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata pleaca de la circa 600 de euro, in functie de produse si banca aleasa. In iulie, rata era de circa 1.900 de lei, in timp ce in prezent a ajuns sa depaseasca 2.200 de lei, numai sub influenta fluctuatiei cursului leului fata de euro.
Pe de alta parte, incetinirea din toamna este explicata de bancheri si prin epuizarea efectului introducerii normelor relaxate de creditare, dupa ce multi clienti amanasera in primavara contractarea unui imprumut.
Populatia pastreaza totusi un apetit puternic pentru creditele in valuta (in special in euro, dupa cum arata datele bancii centrale), in conditiile in care in ofertele bancilor se mentine un diferential de dobanda defavorabil leului.
La sfarsitul lui octombrie, creditul in valuta contractat de populatie ajunsese aproape sa-l egaleze pe cel in lei, cu un sold de 31,17 miliarde de lei (9,3 miliarde de euro). Comparativ cu octombrie trecut, soldul creditelor in valuta marcheaza o crestere cu 105% (calculat in lei), ritmul mentinandu-se comparativ cu septembrie.
Cererea populatiei pentru finantari in lei a fost aproximativ constanta, ritmul anualizat de crestere stationand la 44%. La sfarsitul lui octombrie soldul acestor credite era de ceva mai mult de 32 de miliarde de lei (9,6 miliarde de euro).
Cresterea cursului a stimulat pe de alta parte si economisirea in valuta. Companiile si-au majorat depozitele in valuta cu 8,5% in octombrie, dupa ce in lunile precedente se inregistrau reduceri. Si populatia a plasat mai multe fonduri in depozite in valuta, care au urcat cu 2% fata de 1,9%, cele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO