Bănci și Asigurări

Fluctuatiile semnificative ale cursului au lovit in producatori

27.01.2005, 00:00 23

Evolutia osilanta a cursului din ultimele luni, care marcheaza insa o tendinta de apreciere nominala a leului a provocat, pe langa bucuria celor care au rambursat imprumuturi in valuta si  greutati pentru intreprinzatori.
O cercetare a Bancii Nationale arata ca, in luna ianuarie, o treime dintre managerii intervievati au apreciat evolutia cursului de schimb ca fiind principalul element de franare a productiei. Aceasta este prima data in ultimele douasprezece luni cand evolutia cursului este idnetificata drept un factor cu impact negativ asurpa productiei. Influenta acestui factor a fost resimtita cu precadere de managerii din domeniile edituri, poligrafie, chimie, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice. In aceste domenii ponderea celor care au subliniat acest aspect a fot cuprinsa intre 65% si 97%.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 37.654 de lei pentru un euro, cu 132 de lei mai putin decat in ziua precedenta. Comparativ cu inceputul anului, euro marcheaza astfel o depreciere de 5%. Fata de sfarsitul lunii octombrie - inainte de anuntul bancii centrale privind limitarea interventiilor pe piata valutara- euro marcheaza o depreciere de 9,7% (in termeni nominali).
Dolarul a fost evaluat ieri la 28.943 de lei, cu 15 lei mai putin decat cotatia precedenta. Comparativ cu inceputul anului, dolarul nu inregistreaza o evolutie semnificativa, insa calculata de la sfarsitul lunii octombrie, deprecierea sa fata de leu ajunge la 9,7%, in termeni nominali.
Aprecierea nominala a leului le-a facut viata grea in special exportatorilor, care isi vad astfel profitabilitatea afectata simtitor. Pe de alta parte, mentinerea unui curs ridicat in mod artificial, prin cumparari ale bancii centrale, ar fi insemnat pe langa cheltuieli substantiale si mentinerea unui nivel atractiv pentru intrarea de capitaluri straine cu potential speculativ ridicat.
De la schimbarea de politica a BNR, evolutia cursului a devenit brusc dintr-o problema putin importanta una de maxim interes pentru managerii companiilor, spun si dealerii bancilor, care recunosc ca se confrunta adesea cu nemultumirea acestora. Explicatia ar fi ca in acest interval companiile nu au avut inca timp sa se adapteze la noile conditii. Aceasta inseamna ca, de cele mai multe ori, managerii actioneaza instinctual, alegand momente proaste pentru a face operatiuni.  Fluctuatiile puternice ale cursului au astfel cel mai mare impact asupra clientului final,  respectiv asupra celor implicati direct in productie. Cei care au de castigat din aceasta evolutie sunt speculatorii, care stiu sa-si gestioneze pozitiile. Acestia reprezinta insa un segment redus.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 37.600/37.680 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe fondul unor tranzactii mai calme, euro s-a apreciat in prima parte a sedintei de tranzactionare pana la o maxima a zilei de 37.850/37.900 de lei. De la acest nivel au aparut ordine de vanzare, cotatiile coborand treptat pana la o minima de 37.540/37.610 lei pentru un euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 37.605/37.665 de lei pentru un euro. "Piata a fost mai linistita ieri, cotatiile osciland intr-o banda ingusta. Volumul excedentelor de valuta inregistrate au scazut sensibil marti, ceea ce ma face sa cred ca a fost vorba de un grup restrans de clienti care au avut interese de vanzare majore. Astfel, este posibil ca in zilele urmatoare sa revenim la deficite, conditii in care cursul ar putea sa cresca", a comentat un dealer. 
Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a scazut simtitor marti, pana la 99 de milioane de euro, depasindu-l insa pe cel al vanzarilor cu patru milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut de asemenea, ajungand la 222 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 322 de milioane de eruo.
Pe pietele internationale cursul a oscilat intr-o banda ingusta. Astfel, dolarul s-a depreciat usor, cursul urcand de la 1,2970 dolari/euro la deshidere, pana la 1,3010 dolari/euro la sfarsitul zilei.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 12% si 16% pe an. Banca centrala nu a organizat nici ieri o licitatie pentru a atrage excesul de moneda din piata. De altfel, nivelul ridicat al dobanzilor a fost identificat drept un factor de limitare a productiei de catre 11% dintre managerii chestionati in studiul BNR.  liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO