Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii isi muta banii din banci in titluri de stat

20.08.2008, 19:15 13

Fondurile de pensii obligatorii au avut la sfarsitul lunii iulie o pondere a investitiilor in depozite bancare de 22%, comparativ cu luna iunie, cand ponderea plasamentelor la banci era de 43%, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Totalul investitiilor realizate de cele 14 fonduri de pensii obligatorii a fost la sfarsitul lunii iulie de 285,8 milioane lei (81 milioane euro), dintre care aproape 64 milioane lei (circa 18 milioane euro) reprezinta plasamente in depozite bancare.
Cea mai mare greutate in totalul investitiilor o au in continuare titlurile de stat si obligatiunile municipale, care au depasit in luna iulie jumatate din portofoliul fondurilor de investitii, ajungand la o pondere de 59%, fata de 44%, ponderea din luna iunie.
Investitiile in actiuni nu s-au modificat semnificativ, nivelul de 6% din total fiind justificat de gradul mai ridicat de risc pe care il au aceste active.
Scaderea ponderii depozitelor bancare in totalul investitiilor s-a transferat in schimb in cresterea obligatiunilor corporative, care au ajuns in luna iulie sa detina o pondere de circa 13%.
Allianz-Tiriac Pensii Private a operat in luna iulie modificari semnificative in structura portofoliului de investitii, corelate cu modificarile la nivel agregat pe piata fondurilor de pensii obligatorii.
Astfel, daca in luna iunie Allianz-Tiriac avea plasate 90% din contributiile colectate de la participanti in depozite bancare si restul in actiuni, luna iulie prezinta urmatoarea structura: 33% in depozite bancare, 50% in titluri de stat si obligatiuni municipale, 6% in actiuni, 11% in obligatiuni corporative.
Cel mai mare fond de pensii, ING, cu cel mai mare numar de clienti, de peste 1,38 milioane, si cea mai mare valoare a activelor, de 112 milioane lei (31,7 milioane euro) - aferenta unei cote de piata de 39%, avea la sfarsitul lunii iulie 68% investitii in titluri de stat, la fel ca in luna precedenta.
Activele totale ale fondurilor de pensii de pe pilonul II s-au ridicat la sfarsitul lunii iulie la 285,4 milioane lei (80,8 milioane euro), in crestere cu 15% fata de luna iunie.
In ceea ce priveste pensiile facultative, cele opt fonduri de pe piata au ajuns in luna iulie la o valoare totala a activelor de 47,2 milioane lei (13,3 milioane euro), in crestere cu 17% fata de luna precedenta.
Fondurile de pensii facultative investesc cel mai mult tot in titluri de stat si obligatiuni municipale (o pondere de 71%), pe locul doi in structura plasamentelor fiind depozitele bancare, cu o pondere de 13,5%.
Cel mai mare fond de pensii facultative este BCR Prudent, cu o valoare totala a activelor de 14,6 milioane lei (4,1 milioane euro), adica 31% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO