Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii, randament de 9% in T1

06.04.2010, 23:03 46

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinutun randament mediu de 9,5% in primul trimestru, in principal dininvestitii in actiuni si obligatiuni corporative, potrivit datelorAsociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

"Rezultatele investitionale au venit din echilibrul reusit deadministratori in alocarea activelor intre actiuni si obligatiuni,in conditiile in care ambele clase au performat foarte bine inperioada analizata", a comentat Crinu Andanut, presedinteleAPAPR.

In aceeasi perioada, fondurile de pensii private facultative(Pilonul III) au avut un randament mediu de 9,1%. In ultimul an,fondurile de pensii facultative au inregistrat un randament mediude 23%, iar cele obligatorii un randament de 24,2%.

Pe Pilonul II cel mai bun randament, de 26,6%, a fost obtinut inultimul an de Generali, singurul fond cu profil de risc ridicat.ING a avut cel mai bun randament dintre fondurile cu profil de riscmediu, de 25,6%, urmat de Allianz-Tiriac, cu 22,7%. La polul opusse afla slovenii de la KD, cu un randament de 11,6% in ultimulan.

De la lansare si pana in prezent fondurile private obligatoriiau obtinut un randament anualizat mediu de 17,7%, in timp cefondurile facultative au avut un randament de 10,2%. Fondurilefacultative au fost lansate in mai 2007, iar fondurile obligatoriicu un an mai tarziu.

In prezent fondurile de pensii private obligatorii administreazaactive de peste 2,7 miliarde de lei (circa 660 mil. euro) pentruaproape cinci milioane de participanti. Pana la sfarsitul acestuian este de asteptat ca activele fondurilor private sa depaseasca unmiliard de euro.

La fondurile de pensii private facultative participa peste190.000 de persoane.

Activele administrate de cele 13 fonduri facultative se ridicala 228 de milioane de lei (circa 55 mil. euro), peste 135 demilioane de lei aflandu-se in portofoliile celor mai mari treijucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO