Bănci și Asigurări

Frane de siguranta pentru expansiunea creditului

17.11.2003, 00:00 24



Banca Nationala face simulari in vederea majorarii ratei minime de solvabilitate a unei banci de la 12% in prezent, la 14%, ca o masura suplimentara de temperare a creditului neguvernamental.



Ponderea creditelor acordate in totalul activelor bancare ajunsese la sfarsitul lui septembrie la 45,77%, context in care rata generala de risc pe sistemul bancar, data de ponderea activelor bancare cu risc in totalul activelor, a urcat la 49,37% la 30 septembrie fata de 42,9% la sfarsitul lui 2002.



Fondul Monetar International continua sa avertizeze ca economia este inca insuficient restructurata, iar riscul se poate transfera foarte rapid in sistemul bancar. Ca masura de siguranta, BNR a solicitat actionarilor majoritari ai bancilor care si-au intensificat cel mai mult activitatea de creditare, deschiderea de linii de credit din care sa poata fi acoperite eventualele pierderi din credite devenite neperformante.



Ultimele date stranse de banca centrala indica o tendinta de plafonare in luna octombrie a creditului pentru firme si populatie, insa situatia economisirilor populatiei continua sa se deterioreze, in conditiile in care potentialele surse de economii se duc pe avansuri si rambursari de credite. In septembrie, creditul a continuat sa creasca rapid, cu 5,8%, in timp ce economiile au scazut cu 0,2%.



Raportul de solvabilitate in sistemul bancar s-a deteriorat in primele noua luni ale acestui an, ajungand de la 25,04% in decembrie 2002, la 21,36% in septembrie 2003.



"Rentabilitatea se mentine la un nivel ridicat pentru ca marja de dobanda este inca prea ridicata, iar competitia ramane scazuta", a declarat Nicolae Cinteza directorul Directiei Supraveghere din BNR, in cadrul seminarului "European Union Finance&Banking Lecturing Project", organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.



Cinteza spune ca rata mare a solvabilitatii arata ca, de fapt, bancile evita sa crediteze direct economia, orientandu-se spre credit de consum si credit ipotecar.



Dupa cum arata statisticile, ponderea creditelor destinate companiilor din industrie in portofoliul sistemului bancar a scazut la 43,65% in septembrie, fata de 47,43% la sfarsitul anului trecut, sectorul fiind considerat saturat prin prisma proiectelor care se pot incadra in criteriile de finantare. Serviciile au inregistrat o scadere a ponderii in totalul finantarii de la 39,67% la 37,69%, iar firmele exportatoare au ajuns sa primeasca mai putin de un procent din totalul creditelor.



In acelasi timp, a crescut cu peste doua puncte procentuale ponderea creditelor acordate persoanelor fizice, ajungand la 3,76% din total.



In perioada ianuarie-decembrie, bancile au dublat finantarea acordata sub forma creditelor imobiliare, care au urcat la o pondere de 5,10% din total.



Dupa noua luni din acest an, ponderea creditelor restante si indoielnice in totalul portofoliului de credite din sistemul bancar continua sa creasca lent, ajungand de la 0,43% la sfarsitul lui 2002, la 0,8% la sfarsitul lui septembrie 2003. Rata de nerambursare la creditele de consum se situeaza la 0,3%.



Pentru reducerea riscului de credit, banca centrala promite sa se implice mai mult in mobilizarea bancilor comerciale pentru infiintarea Biroului de credit, care sa permita o monitorizare a pietei.



In prezent, o persoana fizica poate solicita credit de la patru banci, de exemplu, fara ca una sa stie de alta, si sa-l obtina pe baza aceleiasi garantii ca rata creditului sa nu depaseasca 50% din salariu.
razvan.voican@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO