Bănci și Asigurări

Fransiza la asigurarea obligatorie a caselor

26.09.2007, 19:08 40

Politele obligatorii de asigurare a locuintelor vor avea fransiza, adica in cazul producerii riscului asigurat, cum ar fi cutremurele, alunecarile de teren sau inundatiile, persoana asigurata va suporta o parte din despagubire.
Aceasta modificare a fost introdusa ieri la dezbaterea proiectului de lege in Comisia de buget-finante din Senat.
"Dintr-un calcul economic, prezentat de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a rezultat ca prima de asigurare, de 10 sau 20 de euro, nu este suficienta pentru a acoperi cheltuielile cu despagubirea", a declarat Aron Popa, presedintele comisiei.
Valoarea fransizei va fi stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie discutat in plenul Senatului, iar apoi in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor si in plenul Camerei.
Proiectul, care a fost aprobat de Guvern la finele lunii august, prevede prime de asigurare de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei si de suma asigurata, cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro.
De asemenea, legea mai prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa isi asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta pe care le au in proprietate impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure, alunecari de teren sau inundatii. Cei care nu se vor asigura vor fi amendati cu 100 pana la 500 de lei, iar asiguratorii care vor refuza sa incheie astfel de polite la cererea unui proprietar - cu 500 pana la 1.000 de lei.
Asiguratorii nu sunt multumiti de actuala forma a proiectului adoptat de Executiv, spunand ca presupune foarte multa birocratie. In opinia lor, sistemul este greoi si se vor crea distorsiuni pe parcurs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO