Bănci și Asigurări

Goana după randamente: Fondul suveran german vrea să meargă unde nici cel mai mare fond suveran al lumii nu îndrăzneşte să păşească

Goana după randamente: Fondul suveran german vrea să...

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2019, 00:05 1252

Investiţiile fondului au generat un randament mediu anual de 7,5% între iulie 2017 şi sfârşitul lui septembrie 2019.

Dobânzile scăzute determină mulţi investitori instituţionali să vâneze randamente mai mari investind în private equity şi alte categorii alternative de active, scrie Bloomberg.

Puţin cunoscutul fond suveran al Germaniei este pe cale să devină mai îndrăzneţ în investiţiile pe care le face decât cel mai mare fond suveran al lumii, cel norvegian.

Kenfo, cum este cunoscut fondul de 24 miliarde de euro al Germaniei, va începe să investească aproximativ 30% din bani în active nelistate după ce în trecut a cumpărat în principal acţiuni şi obligaţiuni. „Vom subscrie probabil la primele fonduri de privat equity până la sfârşitul anului“, a anunţat CEO-ul acestuia Anja Mikus.

Aceasta intenţionează să facă investiţii în întreaga lume pentru a genera randamente maxime şi se va uita mai apoi către real estate, infrastructură şi titluri private de datorie.

Cel mai mare fond suveran al lumii, cel norvegian, cu active de 1.100 miliarde de dolari, are la rândul său permisiunea de a investi în imobiliare şi infrastructură, deşi vizează o alocare totală de doar 6% pentru cele două clase. Fondul, care investeşte în principal în acţiuni şi obligaţiuni, nu a obţinut până acum aprobarea pentru achiziţia de participaţii în companii nelistate.

Recent, fondul norvegian a anunţat că-şi restrânge planurile de a renunţa la participaţii în cadrul unor companii de petrol şi gaze, potrivit thelocal.no. Iniţial, acesta intenţiona să se retragă din 134 de companii din sector, însă numărul acestora a fost diminuat la numai 95.

Petrolul şi gazele reprezintă aproape jumătate din exporturile Norvegiei şi 20% din veniturile acestui stat.

Revenind la fondul german, acesta a fost creat în urmă cu doi ani pentru a ajuta la exitul Germaniei din energia nucleară. Până acum, acesta a investit aproximativ 11 miliarde de euro din capitalul iniţial de 24 de miliarde de euro, potrivit CEO-ului, scrie Bloomberg.

Investiţiile fondului au generat un randament mediu anual de 7,5% între iulie 2017 şi sfârşitul lunii septembrie 2019.

„Am avut o performanţă foarte bună pe obligaţiunile corporate pe termen lung şi fondurile de equity administrate active“, a arătat Mikus, adăugând că investiţiile se fac după anumite principii de mediu, sociale.

Prin comparaţie, cel mai mare fond de pensii al Danemarcei, ATP, a obţinut mai mult de o dublare a ratei randamentului pe primele nouă luni ale acestui an până la 40% în condiţiile în care majoritatea categoriilor de active în care a investit au crescut în valoare.

Totuşi, şeful ATP, Bo Foged, a avertizat că fondul nu va putea susşine probabil astfel de niveluri ale randamentului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO