Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha şi-au dublat pierderile după creşterea provizioanelor

Autor: Ciprian Botea

13.05.2013, 09:32 603
 

Subsidiarele locale ale grupului elen Alpha Bank au raportat în primul trimestru o pierdere brută de aproape 13 mil. euro, faţă de un rezultat negativ de 5 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut după creşterea provizioanelor şi a costurilor operaţionale.

Grecii au constituit în primele trei luni provizioane de peste 26 mil. euro, în urcare cu 40% faţă de perioada ianuarie-martie 2012, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a crescut cu un punct procentual, până la 13,6%. Rata creditelor neperformante este semnificativ sub media pieţei, de peste 19% la sfârşitul lunii martie, în urma acţiunilor de curăţare a portofoliului.

Costurile operaţionale au crescut în paralel cu 6,5% şi au ajuns la 22 mil. euro în ciuda reducerii personalului şi a numărului de sucursale. Veniturile au crescut la rândul lor, dar într-un ritm mai lent. Alpha Bank a avut în primul trimestru venituri operaţionale de aproape 36 mil. euro, cu 4,5% peste nivelul din ianuarie-martie 2012.

Banca a reuşit să atragă mai multe depozite, creşterea volumului resurselor de la clientelă fiind de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Alpha avea la sfârşitul lunii martie depozite de 1,36 mil. euro, acestea acoperind 45% din totalul finanţărilor acordate de greci pe piaţa românească. Portofoliul de credite s-a restrâns cu peste 6% în ultimul an, până la 3,03 mld. euro, pe fondul scăderii soldului finanţărilor acordate companiilor şi cel al creditelor ipotecare. Alpha a raportat în schimb un salt cu 48% al creditelor de consum, până la 344 mil. euro. Mai multe bănci au început să promoveze agresiv creditele de consum în ultima perioadă pe fondul subţierii drastice a portofoliilor de credite în perioada de criză.

Alpha avea la sfârşitul lunii martie o cotă de piaţă de 5,9% după volumul creditelor acordate, în scădere de la 6,4% anul trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO