Bănci și Asigurări

Grecii de la ATE Bank au ajuns la active de 229 de milioane de euro

03.12.2008, 16:09 36

Grecii de la ATE Bank au ajuns sa detina active de 229 de milioane de euro pe piata locala la sfarsitul trimestrului trei, in crestere cu 79% fata de septembrie anul trecut.

Filiala locala a bancii ramane astfel unul dintre jucatorii de talie mica din sistem, avand o cota de piata de sub 0,5%.
Grecii au obtinut dupa primele noua luni un profit net de 1,2 milioane de euro, fata de un castig de 0,5 milioane de euro, in perioada similara din 2007. Dupa primele sase luni din an banca inregistra o pierdere neta de 0,8 milioane de euro, insa a reusit sa treaca pe profit in trimestrul al treilea.
"Ne straduim sa ne mentinem pe profit, desi este dificil in contextul turbulentelor de pe pietele financiare", a comentat Alina Pascu, vicepresedintele bancii responsabil cu coordonarea activitatilor de retail.
Banca a investit anul acesta in extinderea retelei teritoriale, care a ajuns la 24 de unitati, aproape dublu fata de nivelul din decembrie anul trecut.
Pana la sfasitul anului urmeaza sa devina operationale si alte unitati, care sunt deja in diferite stadii de amenajare.
Banca are in plan sa inchida anul 2008 cu o retea de 30 de unitati, iar pentru 2009 erau bugetate inca 20 de unitati.
Alina Pascu spune ca in prezent se discuta cu actionarii un nou business plan, care urmeaza sa fie avizat in perioada urmatoare.
ATE Bank Romania a inregistrat in primele trei trimestre un profit operational de 9,7 milioane de euro, fata de 6,5 milioane de euro anul trecut.
In vara, Panos Varangis, viceguvernatorul grupului ATE Bank, a aratat ca filiala locala se va orienta preponderent pe zona finantarilor pentru firmele mici si corporatii, dar si in sectorul agricol, beneficiind de experienta acumulata in Grecia.
Grecii au intrat pe piata locala in vara lui 2006, cand au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Mindbank, una dintre primele banci private constituite la inceputul anilor nouazeci.
In lipsa unui actionariat puternic, Mindbank ramasese insa un jucator mic, pierzand teren in fata concurentei.
ATE Bank a operat mai multe majorari de capital la filiala locala, a numit o echipa noua de management si a trecut la extinderea retelei teritoriale, aducandu-si totodata si brandul pe piata.
In primavara acestui an IFC a intrat in actionariatul ATE Bank Romania, dupa ce a convertit in actiuni un imprumut mai vechi. Astfel, grupul ATE mai detine acum 74% din capitalul ATE Bank Romania, fata de 87% in urma cu un an. Pe langa banca, grecii mai opereaza in Romania o companie de asigurari (ATE Insurance) si analizeaza de asemenea posibilitatea de a dezvolta o societate de leasing.
In Grecia, ATE, care este controlata de statul elen, este unul dintre jucatorii de top. Grupul nu are insa o prezenta internationala marcanta, avand subsidiare doar in Romania si in Serbia. Filiala din Serbia este sensibil mai mare decat cea din Romania, cu active de 1,2 miliarde de euro. Grupul ATE detinea active de 26,2 miliarde de euro in septembrie, profitul net realizat in primele noua luni ridicandu-se la 6. 455 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO