Bănci și Asigurări

Grecii de la Emporiki Bank amana planurile de dezvoltare agresiva pentru anul viitor

20.03.2007, 18:08 32

Obiectivele pentru 2007 ale Emporiki Bank Romania, filiala locala a grupului Emporiki Bank, achizitionat anul trecut de gigantul francez Credit Agricole, sunt in principal testarea oportunitatilor ridicate de mediul de afaceri autohton.
Lansarea pe piata fondurilor de pensii si extinderea pe segmentul de administrare de active sunt rezervate pentru anul viitor.
"Recenta preluare a bancii elene de catre grupul financiar Credit Agricole, al doilea ca marime in Franta, impune o perioada de timp necesara analizei si constientizarii perspectivelor de dezvoltare raportate de fiecare filiala in parte. Astfel, anul acesta vom sonda oportunitatile de dezvoltare oferite de piata locala, urmand ca anul 2008 sa fie consacrat unei campanii agresive de promovare a serviciilor oferite de Emporiki Bank", a declarat Nicolae Olteanu, director de credite la Emporiki Bank.
Prezenta pe piata romaneasca din 1996 si cu sucursale in Bucuresti, Constanta si Iasi, Emporiki Bank este unul dintre jucatorii de talie mica de pe piata locala. Banca a incheiat anul trecut cu un profit brut de aproape un milion de euro, in timp ce activele au urcat usor pana la 108 mil. euro (corespunzator unei cote de 0,2% din piata).
Alaturi de serviciile de credite de consum si leasing bancar, banca elena intentioneaza sa puna bazele unui departament de creditare pentru finantarea proiectelor publice.
"Desi nu am avut o dezvoltare agresiva pana acum, avem in vedere cresterea prezentei pe piata finantarilor proiectelor publice. Exista un potential mare de crestere pe piata romaneasca", a spus Olteanu in cadrul unui seminar dedicat posibilitatilor de finantare a proiectelor publice din Europa Centrala si de Sud-Est.
O posibila linie de business pentru jucatorii bancari autohtoni va fi finantarea proiectelor publice prin intermediul bancilor, in conditiile in care acest sector acopera sub 5% din finantarile acordate in sistemul bancar.
Alaturi de finantarea prin intermediul creditelor bancare, municipalitatile pot apela la alternativa finantarilor prin intermediul Bancii Europene pentru Dezvoltare sau la emiterea de obligatiuni municipale.
"Avand in vedere ca pana in prezent nu exista un sistem de rating specializat al municipalitatilor locale, care sa contorizeze gradul de risc pe care il reprezinta acestea, emiterea de obligatiuni municipale se poate lovi de dificultatea de a fi convertite in lichiditati", este de parere Olteanu. Refinatarea, mai exact rescadentarea creditului contractat, este o alta alternativa de obtinere de fonduri pentru municipalitatile locale, tinand cont ca legislatia nu permitea o indatorare a acestora peste limita a 30% din venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO