Bănci și Asigurări

Grupul elen ATEbank va vinde subsidiara din România prin ofertă publică

Autor: Mediafax

15.12.2011, 16:12 459

Grupul elen ATEbank a anunţat, joi, organizarea unei oferte publice pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni pe care îl deţine la subsidiara din România, parte a unui program de restructurare derulat de banca din Grecia.

ATEbank Grecia deţine 93,27% din ATEbank România, în urma preluării a 9,27% din acţiuni de la IFC, divizie a Băncii Mondiale. Preluarea participaţiei de la IFC are ca termen limită joi, 15 septembrie, se arată într-un comunicat al grupului elen.

Pentru vânzarea participaţiei la ATEbank România, grupul a angajat firma de consultanţă Deloitte.

"Intenţionăm să încheiem vânzarea până la jumătatea anului următor", a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul băncii, sub protecţia anonimatului.

Selectarea cumpărătorului care va prelua banca se va realiza printr-o procedură în două faze, care include depunerea de oferte şi negocieri. Investitorii interesaţi trebuie să demonstreze că au o poziţie financiară solidă şi credibilitate, se arată în comunicatul ATEbank.

Investitorii trebuie să depună la firma de consultanţă scrisori de interes neangajante până pe 16 ianuarie.

ATEbank România are 30 de sucursale în 19 oraşe, o reţea de 49 de ATM-uri şi 317 angajaţi.

La jumătatea acestui an, banca avea active totale de 382,7 milioane de euro, împrumuturi şi avansuri către clienţi de 236,8 milioane de euro şi depozite de la clienţi de 153,8 milioane de euro.

Vânzarea ATEbank România face parte din planul de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, publicat în luna mai.
Grupul elen este prezent în România şi pe piaţa asigurărilor, prin ATEbank Insurance.

ATEbank a anunţat în mai că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură fiind parte a unui plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat. Grupul intenţiona să renunţe şi la participaţiile bancare deţinute la AIK Banka (Serbia) şi FBB (Grecia), potrivit planului de restructurare.

Planul de restructurare, care include şi reducerea portofoliului de împrumuturi sau expunerea faţă de obligaţiuni guvernamentale sau emise de companii, vizează reducerea activelor cu 25,7% până în 2013, compartiv cu 32,8 miliarde de euro la sfârşitul anului 2009. Astfel, în 2013, ATEbank vizează active de 24,35 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO