Bănci și Asigurări

Ideea emiterii de monedă digitală câştigă teren în rândul băncilor centrale. BCE analizează dezvoltarea unei astfel de monede

Ideea emiterii de monedă digitală câştigă teren în...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2019, 00:05 339

„O monedă digitală de acest tip ar putea lua o varietate de forme, iar beneficiile şi costurile acesteia sunt în prezent analizate de BCE şi alte bănci centrale“.

Banca Centrală Europeană analizează ideea dezvoltării unei monede digitale ca alternativă la numerar, a anunţat unul dintre cei mai importanţi membri ai boardului său, Benoit Coeuré, avertizând că regiunea rămâne în urmă pe piaţa mondială a plăţilor, dominată de SUA şi China, scrie Financial Times.

China este deja mult avansată pe drumul către o societate fără numerar. Locuitorii marilor oraşe chineze plătesc adesea totul cu aplicaţii ca Alipay sau WeChat. China intenţionează să devină prima ţară din lume care va lansa o monedă digitală după cinci ani de cercetări conduse de o echipă de la banca sa centrală. Speculaţiile privitoare la aceasta s-au intensificat de când preşedintele chinez Xi Jinping a cerut ca China să se concentreze mai mult pe blockchain luna trecută, iar fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a avertizat că eforturile de digitalizare ale Beijingului ar putea lăsa mult în urmă finanţele americane.

Zuckerberg a avertizat recent Congresul american că dacă proiectul Libra al companiei va fi blocat, China ar devansa SUA în inovaţie financiară şi influenţă mondială.

Benoit Coeuré a declarat recent că „o monedă digitală lansată de o bancă centrală ar putea asigura că cetăţenii vor putea utiliza în continuare bani de la banca centrală chiar dacă numerarul nu va mai fi în cele din urmă utilizat“.

Coeuré, care a fost ales recent la conducerea unei noi divizii a Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS) pentru a analiza monedele digitale emise de bănci centrale, a adăugat: ìO monedă digitală de acest tip ar putea lua o varietate de forme, iar beneficiile şi costurile acesteia sunt în prezent analizate de BCE şi alte bănci centraleî.

Strategii au realizat că planul controversat al Facebook de lansare a propriei monede digitale ar putea reuşi, pentru că vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor. Aceasta i-a făcut să analizeze cu ce iniţiative ar putea veni la rândul lor.

BIS intenţionează să creeze o monedă digitală pentru utilizare între bănci. Venezuela a lansat deja propria criptomonedă, petro, iar mai multe bănci centrale naţionale, inclusiv cele din Suedia şi Uruguay, lucrează la astfel de monede.

Încercând să tempereze temerile privitoare la impactul asupra sectorului de commercial banking, CoeurÉ a declarat că astfel de iniţiative ale băncilor centrale nu ar urma să descurajeze soluţiile private pentru plăţi rapide şi eficiente de retail în zona euro. Acesta a îndemnat de asemenea băncile europene să-şi accelereze eforturile de dezvoltare a propriilor platforme de plăţi, spunând că ìEuropa riscă să-şi piardă avantajul economicî prin dependenţa de alternative americane şi asiatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO