Bănci și Asigurări

IFC intra in actionariatul ATE Bank cu o participatie de 15%

25.02.2008, 19:31 25

IFC, divizia de investitii al Bancii Mondiale, a intrat in actionariatul ATE Bank Romania cu o cota de 15%, dupa ce a subscris integral o majorare de capital de 20,47 milioane de lei (echivalentul a 5,5 milioane de euro). In urma acestei operatiuni, capitalul bancii a urcat la 136,47 milioane de lei (37,1 milioane de euro).
Majorarea a fost realizata prin conversia in actiuni a unui imprumut de 7 milioane de dolari contractat in urma cu trei ani de fosta Mindbank, operatiunea asigurand IFC o cota de 6% din noul capital. Institutia financiara internationala a mai subscris actiuni reprezentand inca 9% din capital, in conditiile in care ceilalti actionari nu si-au exercitat dreptul de preemtiune la subscriere. La vremea respectiva creditul a fost acordat tocmai pentru a facilita intrarea IFC "ca partener tehnic strategic" si consolidarea unei pozitii sustenabile de banca de nisa.
ATE Bank Romania este controlata de grupul financiar elen ATE Bank (Banca Agricola a Greciei), care a achizitionat in 2006 si 2007 un pachet de 67% din actiunile bancii, pentru care platise 48,7 mil. euro. Potrivit raportului financiar publicat de grupul grec in septembrie anul trecut, participatia urcase la 87%.
Decizia de intrare a IFC in actionariatul bancii a fost aprobata de actionari in cadrul unei Adunari Generale desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute. Actionarii au decis totodata si extinderea obiectului de activitate, fiind inclusa si tranzactionarea de produse avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii.
ATE Bank Romania este unul dintre jucatorii de talie mica din sistem. Dupa preluarea de catre grupul grec, banca a inceput sa se dezvolte mai rapid, avand un plan ambitios de crestere pentru urmatorii ani.
In septembrie, banca avea active de 128 de milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de circa 0,2%. Banca a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 0,5 milioane de euro, in timp ce castigul operational a fost de 6,5 milioane de euro.
IFC a facut investitii pe piata romaneasca intre 1990 si 2007 de 860 de milioane de dolari.
Una dintre cele mai cunoscute participatii ale organismului international in sistemul bancar local a fost investitia realizata in 2004 la BCR, cand impreuna cu BERD au achizitionat un pachet de 25% plus doua actiuni, pentru 222 de milioane de dolari. Investitia a fost foarte profitabila, cele doua organisme incasand la preluarea BCR de catre grupul austriac Erste Bank circa 1,55 miliarde de euro. Institutia a mai participat si la capitalul Bancpost.
In prezent, IFC mai detine o participatie si la ProCredit Bank, un jucator de mici dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO