Bănci și Asigurări

Incep sa iasa la iveala probleme practice ale taierii zerourilor

26.11.2004, 00:00 15



Cate doi reprezentati ai fiecarei banci comerciale au fost convocati ieri la Banca Nationala pentru o prima runda de consultari privind campania de pregatire a introducerii leului "nou".



Discutiile au avut loc in doua grupuri de lucru - unul tehnic, in care fiecare banca si-a desemnat un specialist in decontari si este condus de Ion Nitu, director in BNR, si altul de comunicare, format din directorii de specialitate din banci si condus de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.



Desi subiectul taierii zerourilor a tot fost discutat, mai ales din toamna trecuta cand s-a luat decizia politica privind acest proces, bancile s-au trezit in situatia de a nu putea evalua cu precizie costurile pe care trebuie sa le includa in bugetele pe 2005 pentru a putea acoperi cerintele operationale ale introducerii noilor bancnote si monede.



Pe de alta parte, BNR este preocupata de problemele de comunicare cu publicul, pregatind o campanie de informare prin care sa fie evitate eventuale neintelegeri privind leul greu.



In acelasi timp, Ministerul Finantelor pregateste un set de precizari referitoare la masurile care trebuie luate de contribuabili pentru punerea in aplicare a legii privind denominarea monedei nationale.



Daca bancile in ansamblu au numeroase semne de intrebare privind procedurile de introducere a noilor lei si costurile aferente, destula bataie de cap vor avea contabilii, cae vor fi nevoiti sa tina si evidente duble, in lei vechi si noi.



Primii care incep efectiv pregatirile pentru leul nou sunt comerciantii, care de la 1 martie 2005 trebuie sa inghesuie langa sau pe fiecare produs si un inscris cu pretul in lei noi.



Unii s-au si grabit sa afiseze direct numai preturi "scurtate" de patru zerouri.



Potrivit legii, preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua, incepand cu data de 1 martie 2005 si pana la data de 30 iunie 2006. Afisarea trebuie facuta la locul de expunere a bunurilor si, respectiv, de prestare a serviciilor sau, in cazul furnizorilor de utilitati, la casieriile acestor unitati.



Prin "furnizori de utilitati" se inteleg acei agenti economici care presteaza servicii sau livreaza bunuri de utilitate publica, asa cum sunt: furnizarea energiei electrice, termice, a gazelor naturale si a apei, canalizarea, telefonia fixa si mobila, transmisia de programe TV si radio si alte servicii similare.



In perioada 1 martie - 30 iunie 2005, facturile emise de furnizorii de utilitati va trebui intocmite in lei vechi, cu prezentarea totalurilor de plata atat in lei vechi cat si in lei noi.



Lucrurile se complica si mai mult incepand cu data de 1 iulie 2005, cand facturile si toate documentele justificative si financiar-contabile va trebui intocmite in lei noi.






Cosmarul contabil al denominarii





Potrivit unui proiect de ordin al ministrului finantelor, raportarile contabile semestriale la 30.06.2005 se intocmesc in lei vechi, la nivel de mii lei.



In schimb, situatiile financiare anuale pentru 2005 vor fi intocmite in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului.



Conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la 30.06.2005 va trebui facuta la 1 iulie 2005. Raspunderea pentru corectitudinea conversiei revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.



Operatiunea de conversie se efectueaza fie prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor, in plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50, urmata de impartirea la 10.000 a sumelor astfel rezultate; fie prin impartirea sumelor la 10.000 urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute, in sensul celei mai apropiate unitati, banul (a doua zecimala), astfel: suma rezultata in urma diviziunii care depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 lei noi.



Operatiunea de conversie va trebui realizata si pentru soldurile cuprinse in balantele de verificare a conturilor analitice, urmarindu-se concordanta intre valorile inscrise in contul sintetic si cele din conturile analitice.



In situatia in care valorile obtinute in urma conversiei valorilor din balantele de verificare a conturilor analitice la 30.06.2005, conduc la denaturarea semnificatiei economice a acestora, exista posibilitatea ca valorile soldurilor din balantele de verificare a conturilor analitice sa reprezinte numere cu mai mult de doua zecimale rezultate din operatiunea de conversie.



In cazul elementelor ale caror valori provin din mai multe componente de calcul, conversia se efectueaza fie asupra valorilor rezultante, fie si a componentelor avute in vedere la determinarea acestora, in functie de necesitati (ex. in cazul stocurilor, componentele pret unitar, valoare).



Creantele si datoriile fata de terti convertite vor fi supuse verificarii interne si pot face obiectul confirmarii/informarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de clienti si alti debitori, respectiv furnizori si alti creditori, in vederea punerii de acord a sumelor rezultate ca urmare a conversiei. Se va putea proceda in acelasi mod, inclusiv in cazul datoriilor catre bugetul statului si alte bugete.



In ceea ce priveste valorile inscrise in facturi si alte documente emise in lei vechi anterior datei de 30 iunie 2005 si primite dupa 1 iulie 2005, acestea vor fi convertite in lei noi, putand fi efectuate confirmari de solduri, dupa caz.



De asemenea, incepand cu 1 iulie 2005, agentii economici care sunt obligati, potrivit legii, sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale va trebui sa elibereze clientilor bon fiscal si, la cerere, factura/factura fiscala in lei noi, indiferent daca plata se efectueaza in moneda veche sau in moneda noua. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO