Bănci și Asigurări

Incurcatura alegerii: cine vinde eurobondurile romanesti?

14.04.2003, 00:00 22

Nu mai putin de opt banci de investitii au ramas in carti pentru castigarea mandatului de administrare a emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 500 milioane de euro, cu scadenta in 2010, pe care Ministerul Finantelor intentioneaza sa o lanseze in perioada urmatoare.
ABN Amro, Deutsche Bank, JP Morgan, Merrill Lynch, Commerzbank, Schroeder Salomon Smith Barney (SSSB), UBS Warburg si ING Bank se afla pe lista "scurta" din care Finantele vor alege banca sau consortiul de banci care vor scoate Romania pe pietele externe de capital anul acesta.
Din cei opt, patru au deja experienta in vanzarea de euroobligatiuni romanesti: Deutsche Bank, JP Morgan, SSSB si ING. Castigarea mandatului reprezinta o miza importanta pentru ABN Amro, care, desi se afla pe piata romaneasca din 1995, nu a fost implicata in nici o astfel de tranzactie. Participarea la intermedierea emisiunii de euroobligatiuni din acest an a fost anuntata de presedintele bancii, Henk Mulder, ca unul din obiectivele principale pentru 2003.
Revine dupa o pauza de patru ani banca americana Merrill Lynch, care nu a mai facut nici o tranzactie in Romania dupa promisiunea neonorata din 1999 de a plasa bonduri romanesti la un pret avantajos. Aceasta dupa ce fusese cea mai activa banca straina in relatiile Romaniei cu pietele externe.
Majoritatea contractelor mari au fost castigate pana acum de banci care nu desfasoara operatiuni constante pe piata romaneasca, fiind interesate numai de acest gen de tranzactii.
Ministerul finantelor are acum de unde alege, mai mult decat in anii trecuti, numarul mare de banci interesate permitand negocierea unor costuri mai ieftine de intermediere. In cazul in care mandatul va fi castigat de un consortiu, asa cum s-a intamplat anul trecut, bancile in cauza vor castiga mai putin din impartirea comisioanelor, mai ales ca valoarea emisiunii nu este prea mare. Tranzactia si termenii acesteia conteaza insa in clasamentele internationale ale intermediarilor. Ministerul finantelor ar putea opta si anul acesta pentru un consortiu de cel putin doua banci care sa acopere cat mai bine atat piata europeana, cat si cea americana. La emisiunea de anul trecut pe 10 ani, ponderea investitorilor americani a crescut la 11%. Baza cererii pentru titluri romanesti a ramas piata germana, cu 27%, urmata de Italia si Marea Britanie (cate 17%).
"Criteriile avute in vedere in selectarea bancilor propuse pentru continuarea discutiilor si a negocierilor au fost: conditiile de pret, dobanda obligatiunii si comision, precizate in oferte, precum si prezenta pe piata demonstrata de numarul de tranzactii efectuate in ultima perioada, valoarea acestora si forta de vanzare a bancilor", spune Enache Jiru, secretar de stat in responsabil de negocierea termenilor emisiunii.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, crede ca usoara inversare a trendului de reducere a spreadurilor la euroboligatiunile romanesti tranzactionate pe pietele internationale, inceputa inaintea izbuncnirii razboiului din Irak, este doar un fenomen temporar.
Ministerul finantelor a trimis in luna martie cereri de oferta la 19 banci de investitii care isi exprimasera interesul pentru aceasta tranzactie.
Cu cele opt ramase in joc urmeaza in zilele urmatoare o serie de intalniri pentru actualizarea si eventuala imbunatatire a ofertelor depuse initial, in functie si de evolutiile de pe pietele internationale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO