Bănci și Asigurări

Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie, inversând şase luni de scăderi consecutive şi ridicând semne de întrebare cu privire la cât de repede va începe Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor

Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie,...

Autor: Ştefan Stan

05.01.2024, 13:25 308

Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie, inversând şase luni de scăderi consecutive şi ridicând semne de întrebare cu privire la cât de repede va începe Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor.

Creşterea anuală a preţurilor de consum în cele 20 de ţări care au moneda euro în decembrie a fost în creştere de la un minim de peste doi ani, de 2,4% în luna precedentă, dar a fost uşor mai mică decât rata de 3% prognozată de economişti într-un sondaj Reuters.

Reducerea subvenţiilor guvernamentale la gaz, electricitate şi alimente, începută anul trecut, a declanşat o reaccelerare a inflaţiei anuale în mare parte din Europa. Acest lucru i-a determinat pe investitori să îşi reducă pariurile potrivit cărora BCE va începe reducerea ratelor încă din luna martie, punând astfel capăt recentei reveniri a pieţelor de obligaţiuni.

Însă majoritatea economiştilor consideră că inflaţia din zona euro va începe să scadă din nou în curând. Revenirea presiunilor asupra preţurilor din decembrie a fost "doar un impuls", a declarat Jack Allen-Reynolds, de la Capital Economics, care a estimat că aceasta "se va inversa în ianuarie din cauza scăderii în continuare a inflaţiei alimentare şi a inflaţiei de bază".

BCE, care urmează să se reunească pentru a discuta politica monetară pe 25 ianuarie, a respins luna trecută aşteptările investitorilor cu privire la iminenţa unor reduceri iminente ale ratelor, afirmând că doreşte să vadă semne de răcire a presiunilor salariale pentru a fi sigură că inflaţia este pe drumul cel bun pentru a atinge ţinta de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO