Bănci și Asigurări

ING: Banca centrala a cheltuit 4,5 mld. euro pentru a apara leul

17.09.2009, 15:23 14

Banca Nationala a cheltuit din octombrie anul trecut 4,5miliarde de euro pentru a se asigura ca stabilitatea sistemuluifinanciar nu este perturbata de oscilatii brutale ale cursului deschimb, estimeaza analistii ING.

"Conform calculelor noastre, BNR a cheltuit aproximativ 4,5miliarde de euro de la sfarsitul lui septembrie 2008 pentru apreveni miscari bruste ale cursului", spune NicolaieAlexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Oficialii BNR nu au dorit sa comenteze pe marginea acestuiraport. "In legatura cu miscarile de pe piata valutara BNR nu faceniciodata comentarii", precizeaza Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului Mugur Isarescu.

Din septembrie anul trecut, cand caderea gigantului americanLehman Brothers a trimis o unda de soc pe pietele financiaremondiale, leul a trecut prin doua episoade de turbulente puternice.In octombrie anul trecut BNR a fost nevoita sa intervina masiv,aparand chiar direct in ecranele dealerilor, cand euro a urcatbrusc de la 3,6 la aproape 4 lei. Apoi, in ianuarie 2009, leul aintrat din nou sub presiune, iar cotatiile au urcat la varfuriistorice de aproape 4,35 lei/euro. Dealerii au considerat din nouca doar interventia BNR a oprit cresterea.

Chidesciuc subliniaza ca, desi volumul pare semnificativ, BNRare in continuare rezerve suficiente si ar putea sa apere leul"timp de mai multi", daca ar fi cazul. Suplimentate de banii de laFondul Monetar International, dar si de imprumuturile in euroatrase de stat de pe piata locala, rezervele BNR se apropiau de 28de miliarde de euro in august.

In alta ordine de idei, economistul ING considera ca BNR ar fiputut in unele perioade sa actioneze indirect pe piata pentru acumpara valuta, fapt sugerat de intrarile mari la rezervelevalutare din anumite luni, care nu sunt justificate de alti factoricunoscuti. "Daca aceasta ipoteza este corecta, inseamna ca BNRconsidera aprecierea leului in contextul actual ca periculoasapentru economie, ceea ce corespunde cu evaluarea noastra", maispune Chidesciuc.

El considera ca ar putea fi nevoie de noi deprecieri ale leului,inainte ca moneda sa reia trendul de apreciere pe termen mediu.Chidesciuc subliniaza ca o intarire consistenta a leului nu poateavea loc fara castiguri de productivitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO