Bănci și Asigurări

Ingustarea marjelor de dobanda la lei s-a oprit

23.08.2007, 17:44 9

Bancherii au intrerupt momentan lupta de preturi la finantarile in lei pentru populatie, care a alimentat ingustarea marjelor de intermediere in ultimii ani.
In mai si iunie dobanzile la creditele noi in lei contractate au crescut usor, in timp ce la depozite au scazut. Astfel, bancile au putut sa castige mai mult din intermedierea de lei, marja de dobanda crescand cu jumatate de punct, pana la 5,88 puncte procentuale.
Dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie a crescut la 12,4% in iunie, cu 0,3 puncte mai mult decat in aprilie, arata datele BNR. In aceeasi perioada, dobanda medie la depozitele clientilor persoane fizice a coborat cu 0,26 puncte procentuale, la 6,55% pe an.
Totusi, marja de dobanda inregistreaza o ingustare sensibila, cu 1,53 puncte, comparativ cu iunie anul trecut. Atunci, diferenta intre dobanzile la creditele si depozitele in lei era de 7,6 puncte procentuale. Ajustarea a avut loc in conditiile in care dobanzile la credite au scazut cu mai bine de un punct procentual, in timp ce la depozite au crescut usor.
In a doua parte a anului trecut BNR a mentinut conditii monetare foarte stranse. De la inceputul lui 2007 banca centrala a taiat 1,75 puncte din dobanda de politica monetara, ducand-o la 7% pe an. In primele sase luni dobanda medie perceputa de bancile comerciale la creditele in lei pentru populatie a coborat cu 1,4 puncte procentuale, de la 13,8% la 12,4% pe an.
Marja de dobanda ramane principala sursa de venituri pentru bancile locale, chiar in conditiile in care diferentialul intre dobanzile la credite si cele la depozite s-au ingustat sensibil in ultimii ani. Bancherii au compensat pana acum ingustarea marjelor prin cresterea volumelor intermediate. Pe de alta parte, bancile se uita cu tot mai multa atentie la veniturile din comisioane, care raman insa mai mici decat cele din dobanzi. Marii jucatori de pe piata au raportat pentru prima jumatate a anului cresteri mai rapide pentru veniturile din comisioane decat din dobanzi.
Bancherii resimt o presiune tot mai mare pe profituri, in conditiile in care concurenta pentru clienti duce la ingustarea marjelor de intermediere, in timp ce cheltuielile operationale cresc, pe fondul majorarii salariilor si a preturilor pe piata imobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO