Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo, crestere de 50% a depozitelor si de 7,2% a creditelor

30.08.2009, 16:58 18

Italienii de la Intesa Sanpaolo Bank au inregistrat in primul semestru din acest an o crestere cu 7,2% a portofoliului de credite, pana la 1,95 miliarde de lei (464 mil. euro), potrivit datelor publicate de banca. La sfarsitul anului trecut portofoliul de credite al bancii totaliza 1,83 miliarde de lei.

Intesa a obtinut in primele sase luni un profit net de 16 milioane de lei (circa 3,8 mililoane de euro), in scadere cu o treime fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, activele administrate de banca au urcat cu circa 8%, la 3,02 miliarde de lei (718 milioane de euro).

In conditiile in care valoarea portofoliului de credite a avansat modest, depozitele atrase de la clienti au urcat cu circa 50%, atingand la sfarsitul primului semestru nivelul de 938 milioane de lei (223 mil. euro).

"Sustinem nevoia de finantare, insa, in egala masura, protejam investitiile deponentilor nostri si am continuat sa prestam aceste activitati cu prudenta si responsabilitatea impuse de contextul economic actual", a explicat Nicola Calabr—, directorul executiv al Intesa Sanpaolo Bank.

La nivelul pietei bancare, depozitele au avansat in primele sapte luni cu circa 12%, pana la 112,5 miliarde de lei (26,5 mld. euro), in situatia in care conditiile dificile de obtinere a finantarii au determinat bancile sa-si impulsioneze clientii spre economisire prin dobanzi mai atractive. La inceputul anului, dobanzile la depozitele in lei ajunsesera pana la 18% pe an.

"Intesa Sanpaolo Bank opereaza acum pe piata ca o banca universala in adevaratul sens al cuvantului cu o retea nationala de 100 de unitati", a comentat Riccardo Parasporo, chief business officer al bancii.

Intesa Sanpaolo Bank este parte a grupului italian Intesa Sanpaolo, cu o prezenta semnificativa in regiunea Europei Centrale si de Est. Cu circa 20 de milioane de clienti la nivel global, Intesa este o banca universala cu produse si servicii destinate atat persoanelor fizice, cat si companiilor.

In 2008, banca a obtinut din operatiunile de pe piata locala un profit net de 35 de milioane de lei, cu 34% peste nivelul din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO