Bănci și Asigurări

Intoarcerea investitorilor si a romanilor din strainatate ridica leul

Intoarcerea investitorilor si a romanilor din strainatate ridica leul
31.07.2006, 18:08 17

Leul a consemnat o saptamana intreaga de apreciere in raport cu euro, cursul de schimb calculat de BNR coborand de la 3,5811 lei/euro la 3,5524 lei/ euro vineri, in scadere cu 2,8 bani. Vineri, ultimele tranzactii pe piata valutara interbancara au fost realizate la cotatii de 3,5450 - 3,5500 lei/euro, cu 0,5 bani sub nivelurile de la inchiderea de joi.
Moneda nationala tinde sa intre astfel, in evolutia sezoniera data de cresterea sumelor in valuta aduse de muncitorii romani din strainatate, specifica lunii august si care se reflecta in ieftinirea vizibila a euro. In perioada similara a anului trecut, aprecierea leului a ajuns pana la o paritate de 3,4022 lei pentru un euro pe 10 august, nivel care a ramas de altfel minimul anului din punctul de vedere al cursului calculat de BNR.
Dupa presiunile provocate de retragerile de capital din regiune in cursul lunii iulie, tendinta pozitiva pe care a inceput sa se inscrie leul este sustinuta acum de imbunatatirea sentimentului investitorilor straini fata de plasamentele pe pietele emergente, dupa ce Rezerva Federala a semnalizat o posibila intrerupere a seriei de majorari ale dobanzii de referinta. Ramane de vazut ce va decide joi Banca Centrala Europeana in privinta cresterii sau nu a dobanzii la euro, situata in prezent la 2,75%, in timp ce dobanda la dolar este de 5,25%. De asemenea, o alta variabila importanta pentru evolutia cursului in perioada urmatoare va fi decizia de politica monetara pe care BNR o va lua in sedinta programata pe 9 august, o eventuala majorare a dobanzii putand consolida tendinta de apreciere a leului. Deocamdata, cursul se situeaza cu 8,5 bani peste minimul acestui an, de 3,4666 lei pentru un euro inregistrat pe 21 aprilie. Euro a mai coborat sub pragul de 3,5 lei si in cursul lunii martie, fluctuatiile frecvente ale cotatiilor mergand insa si pana la un maximum de 3,68 lei pentru un euro. Fata de nivelul de la inceputul anului, leul consemneaza o apreciere in termeni nominali de 3,4% in raport cu euro, respectiv de 9,9% in raport cu dolarul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO