Bănci și Asigurări

Ion Ţiriac a încasat 5 mil. euro din businessul cu asigurări în ultimii doi ani

Ion Ţiriac a încasat 5 mil. euro din businessul cu...

Autor: Anelis Baciu

30.12.2015, 14:00 4587

Omul de afaceri Ion Ţiriac a încasat în ultimii doi ani 23 milioane de lei (5 mil. euro) din dividendele distribuite de compania de asigurări Allianz-Ţiriac, la care deţine o participaţie de 44,5%.

Allianz-Ţiriac este singura companie pe care omul de afaceri o mai deţine în parteneriat cu un grup străin, după ce în această lună a decis să iasă din businessul Metro Cash&Carry, iar la jumătatea anului şi-a lichidat şi participaţia la UniCredit Bank.

Anul acesta businessul cu asigurări i-a adus lui Ţiriac dividende de 15 milioane de lei (3 mil. euro), cu peste 80% mai mult decât în 2013. În total Allianz-Ţiriac a distribuit în acest an dividende de 33 milioane de lei din profitul net de 55 milioane de lei obţinut în 2014. Din câştigul net pe 2013 asigurătorul a distribuit acţionarilor 18 milioane de lei, din care 8 milioane de lei au mers la Ion Ţiriac.

Allianz-Ţiriac a reluat distribuirea de dividende în 2014, după şapte ani în care profitul fusese păstrat în companie. Allianz este una dintre puţinele companii de asigurări care dau dividende, în condiţiile în care la nivel agregat piaţa de asigurări are pierderi de aproape un deceniu, iar multe dintre companiile cu profit au de acoperit pierderi din trecut.

Allianz-Ţiriac, cea  mai mare companie locală de asigurări cu afaceri de peste 200 milioane de euro, este controlată de grupul ger­man Allianz, care deţine circa 52% din acţiuni. Alte 44,5% din acţiuni sunt de­ţinute de omul de afaceri Ion Ţiriac printr-o com­panie înregistrată în Cipru. Restul acţiunilor sunt deţinute de mai multe persoane fi­zice, un acţionar semnificativ fiind fostul director general al companiei, Cristian Constantinescu, cel care a înfiinţat de fapt compania în 1993 cu banii lui Ion Ţiriac.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO