Bănci și Asigurări

Ionut Costea pleaca de la Raiffeisen la Emporiki

Ionut Costea pleaca de la Raiffeisen la Emporiki

Ionut Costea

08.05.2008, 19:08 117

Ionut Costea, 48 de ani, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), este in discutii pentru a prelua conducerea filialei din Romania a Emporiki Bank, membra a grupului francez Credit Agricole, afirma surse bancare.
Miscarea ar avea loc in contextul in care francezii au pregatit o strategie de relansare a operatiunilor locale ale bancii elene, cu tinte de crestere ambitioase. La sfarsitul saptamanii este asteptata la Bucuresti o delegatie numeroasa de oficiali ai Credit Agricole si ai Emporiki, condusa de Jean - Frederic De Leusse, deputy CEO al Credit Agricole Group si Anthony Crontiras, CEO al Emporiki Group. Delegatia are progra-mata inclusiv intalniri cu conducerea BNR si a Ministerului Finantelor.
Costea a intrat in sistemul bancar in urma cu patru ani, odata cu infiintarea de catre grupul austriac Raiffeisen a primei institutii specializate in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte.
In aceasta perioada el a aratat abilitati de lobby la nivelul autoritatilor in conditiile in care era necesara o legislatie noua pentru o asemenea institutie, inclusiv implicarea statului prin subventii si deductibilitati fiscale. Sursele citate afirma ca Emporiki l-a recrutat tocmai pentru capacitatea de lobby si conexiunile in mediul financiar. Din 2000 pana in 2004, Costea a fost director adjunct la BERD, la Londra, in constituenta din care facea parte Romania, dupa ce in anii anteriori lucrase ca secretar general si secretar de stat in Ministerul Finantelor. Contactat de ZF, Ionut Costea nu a dorit sa ofere detalii privind plecarea sa de la RBL la Emporiki. Ionut Costea este cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana.
La jumatatea anului trecut, Emporiki Bank Romania, infiintata in 1999, inregistra active de 108 mil. euro, avea o retea de 17 unitati si o pierdere bruta de 150.000 de euro.
La sfarsitul lui 2007, dupa preluarea bancii elene de catre Credit Agricole, Emporiki a anuntat ca obiectiv principal in Romania atingerea unui volum de credite de 1,8 mld. euro in 2011, pe seama extinderii retelei la 140 de unitati.
Structurat ca un conglomerat de banci regionale, Credit Agricole este cel mai mare grup bancar si de asigurari din Franta, cu 28% din piata de retail si un profit net de 4,5 mld. euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO