Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Vestea bună este revigorarea consumului şi tendinţa poate continua

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Vestea bună este...

Autor: Radu Bostan

13.02.2015, 10:55 567

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că creşterea economică a accelerat anul trecut pe fondul unui avans al consumului, iar tendinţa este ca acesta să-şi continue evoluţia pozitivă în contextul veniturilor în creştere şi a descurajării economisirii.

"Nu cred că a fost vreun factor conjunctural în 2014, sunt anumite tendinţe care s-au consolidat. Vestea bună este revigorarea consumului şi cred că tendinţa poate continua. Sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, şomajul este în scădere, veniturile cresc, gradul de îndatorare a mai scăzut. Astfel s-a mai creat spaţiu pentru creşterea consumului. Acum avem şi un mediu de dobânzi scăzute (la depozite - n. red.), care stimulează apetitul de a cheltui. Economisirea nu mai e la fel de atractivă şi în contextul acesta pare că la nivel de consum perspectivele sunt bune. Noi în proiecţiile noastre avem o creştere de 3% a consumului anul acesta", a spus Dumitru.

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9% faţă de 2013, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai recente date privind consumul, pe primele nouă luni, arată un avans de 4,1% faţă de anul anterior.

Dumitru spune că, în plus, în 2015 ar trebui să se simtă şi o revenire a investiţiilor publice, după ce în 2014 acestea s-au prăbuşit.

"Nu au mers deloc bine investiţiile, dar aici ar trebui să avem o revenire anul acesta. Investiţiile private au evoluat relativ bine, mai ales în a doua parte a anului trecut. Investiţiile publice au suferit foarte mult şi aici aşteptăm o revenire pe fondul unei absorbţii mai bune de fonduri europene. La cum au mers anul trecut ar trebui şi să avem un efect de bază foarte puternic", a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO