Bănci și Asigurări

Israelienii de la Elbit investesc 17,8 mil. $ in Clal Asigurari

03.07.2008, 19:17 17

Elbit Medical, companie israeliana de real estate, va investi 17,8 milioane de dolari in Clal Asigurari, subsidiara locala a grupului israelian Clal, potrivit publicatiei Globes. Cu aceasta suma, Elbit va participa la o majorare de capital a societatii CIE Holdings BV, inregistrata in Olanda, care detine Clal Romania.
In urma acestei operatiuni, Elbit va controla 50% din CIE, respectiv din subsidiara Clal de pe piata locala.
Elbit Medical activeaza deja pe piata romaneasca de real estate, unde detine impreuna cu israelienii de la Aura Investments compania Adams Invest, care va investi 180 de milioane de euro in dezvoltarea unui complex rezidential din Brasov.
Elbit Medical este si dezvoltatorul proiectului Dambovita Center, construit pe locul fostei Casa Radio. Lucrarile la acest proiect imobiliar au inceput anul trecut, suprafata terenului fiind de 600.000 de metri patrati. Dambovita Center va include un centru comercial de 120.000 de metri patrati, doua cladiri de birouri cu cate 40 de etaje, un hotel de cinci stele cu 320 de camere, un aparthotel cu 115 camere si o zona rezidentiala de 35.000 de metri patrati.
Clal Asigurari este o companie de mici dimensiuni, intrata pe piata la sfarsitul lui 2006. Anul trecut, compania a inregistrat prime brute subscrise de 1,8 milioane de euro, iar pentru anul acesta si-a propus dublarea cifrei de afaceri. Recent, israelienii au schimbat conducerea companiei de asigurari si au anuntat ca vor mai investi 50-70 de milioane de euro in dezvoltarea acesteia. Mai mult de jumatate din afacerile Clal se bazeaza pe asigurari auto, iar aproximativ un sfert - pe asigurari property.
Asocierea dintre Clal si Elbit vizeaza dezvoltarea activitatilor celor doua grupuri pe piata Europei Centrale si de Est. "Pietele financiare din Europa de Est au un potential de dezvoltare foarte mare, mai ales in sectorul asigurarilor", a declarat Mordechay Zisser, presedintele Elbit Medical.
Anul trecut, piata romaneasca a asigurarilor a inregistrat o crestere de 32% in euro, pana la 2,15 miliarde de euro. Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 1,7 miliarde de euro, 72% din acestea fiind din polite auto. Piata are un potential de crestere foarte mare, avand in vedere ca ponderea in PIB este de doar 1,77%, mult mai mica decat in tari ca Cehia sau Polonia, de exemplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO