Bănci și Asigurări

Italia şi Germania au în continuare schelete ascunse: la un deceniu de la criza financiară globală încă mai există bănci europene care au nevoie să fie salvate de către stat

Italia şi Germania au în continuare schelete ascunse:...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.12.2019, 00:00 413

Guvernul italian a adoptat cadrul legal pentru un bailout de până la 900 de milioane de euro pentru recapitalizarea băncii Popolare di Bari după ce la începutul acestei luni Berlinul s-a văzut nevoit să salveze instituţia de credit NordLB.

Francesco Boccia, ministrul afacerilor regionale din Italia, a declarat într-un interviu pentru Radio 24 că schema adoptată de guvernul său a fost proiectată în aşa fel încât să respecte regulile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.

„Măsurile alese de ministrul economiei Roberto Gualtieri ne permit să respectăm regulile UE“, a spus Boccia, întrebat dacă Bruxellesul ar putea ataca pachetul de bailout după ce a permis Germaniei să salveze banca de stat NordLB.

„De aceea doar o parte din fonduri vor merge la Popolare di Bari în timp ce restul trebuie să vină de la fondul de protecţie al deponenţilor.“ Banca italiană are probleme financiare din cauza acumulării de credite neperformante, unul din efectele stagnării economice de durată.

O altă bancă italiană, Banca Carige, a fost plasată sub administrare specială în ianuarie de Banca Centrală Europeană după eşecul unui plan de recapitalizare.

Pentru a ajuta Popolare di Bari, guvernul de la Roma a creat Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale.

Aceasta va fi totodată un instrument de investiţii prin care statul va încerca să ajute întregul sud nedezvoltat.

Aprobarea de către CE a planului de salvare a NordLB este puternic criticat de economişti şi avocaţi atât de la Bruxelles, cât şi de la Berlin pentru că ar încălca legislaţia antitrust.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO