Bănci și Asigurări

Italienii de la Fondiaria: Vom licita pentru Asiban

22.01.2008, 20:03 16

Fondiaria-SAI, al doilea mare asigurator italian, este interesat de preluarea Asiban, unul dintre cei mai mari jucatori din asigurari de pe piata locala, scos la vanzare in a doua jumatate a anului trecut de cei patru actionari: BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania, fiecare cu o participatie de 25%.
"Vom participa la licitatia pentru preluarea Asiban", au declarat pentru ZF reprezentanti ai companiei italiene.
De altfel, Fondiaria incearca de mai multi ani deja sa intre pe piata romaneasca. Anul trecut, italienii au incercat sa cumpere Asirom, insa au renuntat la aceasta tranzactie.
Vanzarea Asiban, care se va incheia in urmatoarele cateva luni, potrivit unor declaratii anterioare ale actionarilor, este cea mai importanta tranzactie din acest an din piata asigurarilor, Asiban fiind ultima sansa a jucatorilor straini de a intra pe piata romaneasca prin achizitia unei companii de mari dimensiuni.
Potrivit unor surse apropiate procesului de vanzare, pe lista celor care s-au inscris in cursa pentru preluarea Asiban se mai numara nume mari ca Groupama (Franta), Uniqa (Austria), AXA (Franta), Generali (Italia), Aegon (Olanda), Eureko (Olanda) si Munich Re (Germania), toate fiind grupuri importante la nivel european.
Tranzactia se afla acum in faza de due-dilligence, primele oferte urmand sa fie depuse la inceputul lunii martie.
Francezii de la Groupama au mai facut recent o achizitie pe piata romaneasca - BT Asigurari, companie pentru care au platit 90 mil. euro catre Banca Transilvania. La momentul preluarii BT Asigurari, surse din piata afirmau ca Groupama va licita agresiv si pentru Asiban.
Valoarea Asiban ar putea trece de 250 mil. euro, avand in vedere ca la sfarsitul anului 2006 compania avea active de aproape 190 mil. euro, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, iar in cursul anului trecut activele companiei au crescut semnificativ, datorita cresterii afacerilor, dar si extinderii teritoriale.
Consultantii actionarilor Asiban in procesul de vanzare sunt banca europeana de investitii Rotschild si casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO