Bănci și Asigurări

Italo-Romena isi face un cap de pod in vestul tarii

03.04.2001, 00:00 25



Desi Italia este principalul partener comercial al Romaniei (4,7 miliarde dolari operatiuni de export si import) si primul investitor strain (702 milioane dolari), pana in anul 2000 nici o banca italiana nu si-a stabilit o prezenta activa pe piata bancara romaneasca, cu toate ca au fost cateva tatonari.

"Le-a fost frica sa vina (n.r.- bancilor italiene)", a sustinut Vincenzo Consoli, directorul general al grupului financiar italian Veneto, actionarul majoritar al Bancii Italo-Romena.

Acum cateva banci italiene au decis sa-si incerce puterile pe piata bancara in incercarea de a recupera terenul pierdut in fata celorlalte banci straine- olandeze, grecesti, turcesti, franceze sau americane.

Banca di Roma, al patrulea grup financiar italian si-a deschis o sucursala, Monte dei Paschi a cumparat cinci% din Alpha Bank Romania, iar Veneto Banca a achizitionat, in octombrie 2000, 80% din Italo-Romena pentru aproximativ 10 milioane de euro. BCR detine 20% din aceasta banca.

Proprietarii Italo-Romena sunt decisi sa investeasca in dezvoltarea bancii pe piata romaneasca, strategie opusa fata de cea a celorlalti proprietari. "Nu a existat interes pentru dezvoltare din partea vechilor proprietari", a afirmat Vincenzo Consoli.

Italo-Romena si-a majorat in martie capitalul la 32 milioane de dolari, de la aproximativ 11,5 milioane de dolari pentru a sustine investitiile in deschiderea de sucursale si lansarea unor servicii bancare.

Desi Italo-Romena este din punct de vedere juridic banca italiana, dezvoltarea ei se va axa exclusiv in Romania.

"Vrem sa ocupam teritoriile cele mai productive din Romania. In primul rand, Transilvania, Banatul... si trebuie sa ajungem si la Constanta. In trei ani vrem sa avem zece sucursale", spune Flavio Trinca, presedintele grupului Veneto.

Pana in prezent, banca are sucursale doar la Bucuresti si Timisoara. Zona de vest a fost aleasa pentru ca aici sunt localizati cei mai multi investitori italieni care opereaza in Romania, iar perspectivele de dezvoltare sunt mult mai mari decat in alte zone.

"Vom clienti de la toate bancile, dar in special de la BTR si de la cei mai mari straini, ABN si ING. Daca reusim sa deservim o cota mare din investitorii italieni, sigur vor veni si clienti romani", a afirmat Vincenzo Consoli, directorul general de la Veneto Banca.

Pe langa operatiunile de banca, grupul italian va veni si cu o societate de leasing, pentru ca aceste operatiuni sunt din ce in ce mai cautate.

"Odata ce ne-am construit o baza solida in vest, ne putem gandi sa ne extindem si in alte parti. Dar asta vom vedea mai incolo", a mentionat Consoli.

Veneto Banca este un grup de marime mijlocie in Italia, fiind pe locul 70 in ierarhia financiara a acestei tari. Grupul dispune de un activ bilantier de 3 miliarde euro si de un capital de 500 milioane euro. Grupul are operatiuni si aliante la Londra, in Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria.

Veneto a fost in discutii si cu West Bank Romania pentru o eventuala achizitie, dar in final au cumparat Italo-Romena. "Am preferat sa cumparam Italo-Romena pentru ca avea o filiala in Romania si pentru ca preferam sa ne facem sucursalele asa cum credem noi", a spus Vincenzo Consoli.

Daca negocierile nu se finalizau cu Veneto, Italo-Romena era la un pas de a fi preluata de Banca di Roma. Italo-Romena a fost creata in anii '70, actionarul principal fiind Banca Romana de Comert Exterior.

Oficialii de la Veneto Banca au purtat discutii cu oficialitatile romane pentru a vedea in ce masura ar avea sanse de a prelua un pachet minoritar de actiuni la BCR, principala banca din Romania, aflata inca in proprietatea statului.

Actionarii de la Italo-Romena se asteapta ca banca sa le aduca un profit substantial, tinta lor fiind o rata (castigul la capital - ROE) de 20% pe an, ceea ce inseamna 5-6 milioane de dolari.

"O economie fluctuanta, cum este cea a Romaniei, este mult mai interesanta decat o economie deja dezvoltata. Aici se obtin rezultate mai bune", a afirmat Flavio Trinca. "Ne intereseaza sa ramanem pe piata romaneasca, nu sa vindem banca", a conchis Trinca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO