Bănci și Asigurări

Jocul cotelor de piata a avut numai patru castigatori

18.02.2005, 00:00 24



Anul 2004 a pastrat ordinea in clasamentul primelor trei banci de pe piata, dupa valoarea activelor, insa a adus schimbari semnificative la jumatatea si in coada top 10: BCR si BRD au crescut mai incet decat piata, Raiffeisen Bank si-a consolidat locul trei, ING Bank a facut rocada cu ABN Amro, trecand pe locul cinci, iar HVB Bank a urcat pe sapte, lasand in urma Bancpost; nou intrata in clasamentul primelor zece, pe ultima pozitie, Banca Transilvania, a intrecut Banca Tiriac.



Potrivit datelor raportate la Banca Nationala, numai trei banci au reusit sa-si imbunatateasca pozitia in top printr-o majorare substantiala a activelor: ING Bank a urcat de pe locul sase pe cinci, cu o cota de piata de 5,62% din totalul pe sistemul bancar. HVB Bank a ocupat pozitia a saptea, cu o cota de 4,63%, in timp ce Banca Transilvania a urcat pe locul zece, apropiindu-se de o cota de 3%.



ING Bank Romania, sucursala locala a grupului olandez, a inceput astfel sa culeaga roadele lansarii programului de retail, care i-a adus practic dublarea bilantului. Tinta este atingerea unei cote de piata de 10%.



In schimb, traditionalul sau concurent conational ABN Amro a coborat la o cota de 4,97%, fata de 5,1% la sfarsitul lui 2003. Aceasta in conditiile in care si ABN si-a introdus in portofoliul servicii de consumer finance, incepand din toamna anului trecut.



Dublarea activelor HVB au adus banca germano-austriaca pe locul sapte, in urma unui an foarte bun in sectorul finantarilor pentru companii.



In fine, eforturile Bancii Transilvania de a continua expansiunea retelei teritoriale pana la o dimensiune nationala si nu regionala, precum si de a lansa noi produse si servicii, au adus-o pe locul zece dupa valoarea activelor.



Cea mai drastica scadere a inregistrat-o, ca si in 2003, CEC. In asteptarea privatizarii, banca de economii nu reuseste sa tina pasul cu piata, mai ales ca plasamentele in sectorul neguvernamental ii sunt limitate prin lege la persoane fizice si firme mici si mijlocii. CEC a pierdut inca un punct procentual din cota de piata, de la 6,9% la 5,9%, relativ aproape de urmatoarea clasata, ING, care a ajuns la 5,1%.



Experienta anului 2004 a aratat ca o majorare a propriei cote de piata nu mai este suficienta si pentru pastrarea locului in clasament. Asa se face ca Bancpost a coborat pe locul opt, desi activele sale au depasit un miliard de euro, reprezentand 4,6% din total, adica un plus de jumatate de punct fata de 2003.



Tot in coborare cu o pozitie se afla si Alpha Bank, dar de aceasta data concomitent cu o usoara scadere a cotei de piata pana la 3,18%.



Conform asteptarilor, cele mai mari doua banci de pe piata - mai ales BCR, dar si BRD, inregistreaza erodari ale cotelor de piata. Astfel, desi si-a majorat activele cu un miliard de euro, pana la aproape sase miliarde, Banca Comerciala Romana a coborat cu peste trei puncte procentuale, de la 29,3% la finele lui 2003 la 26,1% la 31 decembrie 2004.



BRD-SocGen a reusit sa restranga decalajul care o desparte de locul 1, activele sale ajugand la circa trei miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 13%. Aceasta este cu 0,3 puncte procentuale mai mica decat in 2003, situandu-se la jumatate din cota BCR.



Raiffeisen Bank si-a mentinut cresterea agresiva din 2003, reusind sa-si dubleze activele, pana la peste doua miliarde de euro, reprezentand o cota de 9,2%, cu 2,3 puncte peste nivelul atins la sfarsitul lui 2003.



La sfarsitul anului trecut, valoarea activelor din sistemul bancar se ridica la aproximativ 23 miliarde de euro. Gradul de concentrare al pietei are loc sa mai creasca: primele cinci banci din sistem cumuleaza 60% din activele totale, in timp ce primele zece acopera 80% din total. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO