Bănci și Asigurări

Jumătate din toate creditele în franci elveţieni sunt la Volksbank

 Jumătate din toate creditele în franci elveţieni sunt la Volksbank

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.09.2010, 23:48 86

Banca este astfel expusă la problemele pe care le puneaprecierea dramatică a francului în faţa leului în ultimii doi ani,cu 45%, care se traduce într-o majorare similară a efortului deplată din partea clienţilor.
Volksbank a utilizat alternativa creditelor în franci, care aveauavantajul afişării unor dobânzi nominale foarte mici, pentru a-şifacilita creşterea rapidă pe finanţări imobiliare din anii trecuţi.La sfârşitul anului trecut, aceste credite reprezentau 44% dinportofoliul total de finanţări al băncii, de 3,1 miliarde de euro,potrivit datelor publicate în Raportul Anual pe 2009. Alte 50% dinfianţări erau în euro.

Aproximativ 83% din împrumuturile acordate de bancă au mers cătrepersoane fizice, în special împrumuturi pentru achiziţia delocuinţe. Creditele corporate totalizau 500 de milioane de euro,aproape jumătate fiind acordate companiilor din real estate. Peparcursul anului trecut soldul creditelor a coborât cu 14%, de la3,6 mld. euro, în decembrie 2008.
Problemele clienţilor se oglindesc în calitatea portofoliului decredite, 18% din finanţări fiind neperformante. La sfârşitul luimartie 2010, ponderea creditelor încadrate în categoriileîndoielnic şi pierdere urcase deja la circa 22% din total, potrivitunui raport publicat de grupul Volksbank la Viena.
Banca deţinea la sfârşitul anului trecut garanţii în valoare de 4miliarde de euro (16,9 miliarde de lei) aferente crediteloracordate pe plan local, aproape 90% dintre acestea fiind garanţiiimobiliare. Garanţiile imobiliare deţinute de bancă au urcat cu8,6% în 2009, până la 3,5 miliarde de euro. Pe parcursul anuluitrecut, Volksbank a revizuit garanţiile imobiliare care aveau datareevaluării mai veche de un an, dar nu individual, ci pe baza unorindici statistici.

"Având în vedere dimensiunea portofoliului de garanţii carenecesitau revizuirea valorii, Volksbank a optat pentru revizuireavalorilor proprietăţilor rezidenţiale pe baza indicilor statisticideterminaţi de către o companie de evaluare cu experienţă relevantăîn domeniul evaluărilor", se arată în raportul pe 2009 albăncii.
Volksbank şi-a bazat creşterea din anii trecuţi aproape exclusiv pecreditele ipotecare în valută, în condiţiile în care s-a bazat pefinanţările primite de la banca-mamă, neglijând atragerea dedepozite la nivel local. Astfel, la sfârşitul lui 2009 valoareadepozitelor atrase de bancă ajungea la circa 690 de milioane deeuro, raportul credite/depozite fiind de 490%.

Grosul finanţărilor sunt concentrate înBucureşti

Jumătate din finanţările acordate de bancă erau pentru clienţi dinBucureşti, în timp ce în oraşe precum Cluj, Iaşi sau Timişoaraponderea creditelor era de aproximativ 5% din total.
"Expunerea mare pe Bucureşti nu este privită ca un risc având învedere că aproximativ 50% din intermedierile financiare ca parte aProdusului Intern Brut sunt concentrate în Bucureşti). Structuraportofoliului de credite este astfel apropiată de structuraexistentă la nivel naţional", potrivit raportului anual alVolksbank.
Volksbank a raportat pentru anul trecut un profit net de 181 demilioane de lei, potrivit standardelor internaţionale de raportare,în creştere de la 123 de milioane de lei 2008, în contextuldublării veniturilor operaţionale până la 719 milioane delei.
Conform standardelor locale de contabilitate, banca a avut însă opierdere de 296 de milioane de lei (echivalentul a 70 mil. euro),în principal din cauza cerinţelor mai stricte de provizionare.Banca a avut în 2009 cheltuieli totale cu provizioanele de 518milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO