Bănci și Asigurări

KPMG: Băncilor europene le-ar putea lua decenii, nu ani, să scape de creditele toxice rămase după criză

KPMG: Băncilor europene le-ar putea lua decenii, nu ani,...

Autor: Catalina Apostoiu

01.11.2016, 00:04 296
La opt ani după ce prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat cea mai recentă criză financiară globală, băncile Europei încă au credite toxice în valoare de 1.200 miliarde de euro şi nu vor putea scăpa probabil de ele în următoarele decenii, relevă un raport al KPMG citat de Bloomberg.
 
Din cauza creşterii economice anemice de la nivelul întregii regiuni băncilor le este mai dificil să scape de activele toxice, ceea ce le erodează profitabilitatea într-o perioadă în care acestea resimt şi presiuni generate de cerinţele mai stricte legate de capital şi de amenzile pentru nereguli, se mai arată în raportul KPMG.
 
Băncilor le-ar putea lua „decenii, mai degrabă decât ani“ pentru a-şi reduce expunerile, iar acest lucru le va afecta profitabilitatea.
 
Băncile europene se luptă să-şi reducă povara creditelor neperformante în condiţiile în care acestea se confruntă cu o scădere dramatică a veni­turilor din creditare din cauza dobânzilor ultramici. Marjele nete de dobândă, diferenţa dintre veniturile din creditare şi costul finanţării, se situează în medie la aproximativ 1,2% în regiune comparativ cu aproximativ 3% în SUA, potrivit KPMG.
 
„Readucerea pe profit a băncilor europene nu este o cauză pierdută, însă va necesita eforturi foarte mari“, potrivit lui Marcus Evans, partener la KPMG. „Este clar că în întreaga Europă băncile se luptă în continuare cu noua lume a dobânzilor mici sau negative şi a costurilor în creştere legate de capital şi reglementare.“
 
Creditele toxice din Europa au crescut puternic din 2008, de la aproximativ 1,5% din creditele totale la peste 5% în 2013. Evoluţia are un puternic impact negativ asupra profitabilităţii băncilor, se arată în raportul KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO