Bănci și Asigurări

La HVB, presedintele Dan Pascariu preia retailul, iar noul vicepresedinte Wolfgang Schoiswohl - companiile

22.12.2004, 00:00 21



Schimbare in conducerea HVB Bank Romania: Wolfgang Schoiswohl, 42 de ani, in prezent director executiv al bancii si responsabil de Divizia de Corporate Banking, a fost desemnat vicepresedinte de catre Consiliul de Administratie al Bank Austria Creditanstalt, care supervizeaza operatiunile grupului german HVB in Europa Centrala si de Est. Schoiswohl il inlocuieste in pozitia de vicepresedinte pe Helmut Bernkopf, care paraseste dupa trei ani postul de la Bucuresti pentru a prelua conducerea diviziei responsabile cu coordonarea a 11 piete din regiune.



Dintre atributiile lui Helmut Bernkopf, noul vicepresedinte Wolfgang Schoiswohl preia departamentul de resurse umane.



In schimb, conducerea operatiunilor de retail dezvoltare de HVB Romania intra in subordinea presedintelui bancii, Dan Pascariu, alaturi de comunicare.



"Ma voi ocupa de activitatile de retail intr-o formula de interimat, avand in vedere intentiile noastre de a ne concentra pe o achizitie in domeniu. Nu am in vedere lansarea unor proiecte noi deosebite, ci doar continuarea si extinderea celor deja initiate", a declarat pentru ZF Dan Pascariu, presedintele HVB Romania.



El spune ca activele bancii au continuat sa creasca spectaculos in 2004. "Este un an remarcabil. Probabil ca activele HVB se vor situa undeva intre 900 de milioane si un miliard de euro la sfarsitul acestui an", afirma Pascariu.



La jumatatea lui 2004, HVB se situa pe locul noua in topul bancilor constituit dupa valoarea activelor, respectiv a cotei de piata. Expansiunea puternica a portofoliului de credite, in special in sectorul corporatist, a sustinut o majorare a cotei de piata de la 2,6% in iunie 2003 la 3,54% in iunie 2004, in conditiile unei cresteri substantiale a pietei in ansamblu. De asemenea, banca si-a mentinut una din cele mai ridicate profitabilitati din sistem.



In aceasta toamna, HVB s-a implicat in mai multe contracte de finantare, precum cele pentru Alro, Terapia, CFR, Electrocentrale sau Plaza Romania.



Helmut Bernkopf va continua sa urmareasca activitatea HVB in Romania atat ca responsabil regional, dar si prin pastrarea calitatii de membru al Consiliului de Administratie al filialei locale a grupului.



Pentru preluarea noilor atributii, Wolfgang Schoiswohl asteapta ca Banca Nationala sa-si dea acordul asupra numirii sale in functia de vicepresedinte, conform reglementarilor in vigoare.



Schoiswohl a acumulat o experienta de aproape 20 de ani in cadrul Bank Austria, institutie financiara care a fuzionat cu Creditanstalt si care astazi este membra a grupului german HVB. A avut atributii in domeniul managementului riscului, iar intre 1996 si 2002 a ocupat functia de Director al Diviziei pentru Europa Centrala si de Est din cadrul sucursalei londoneze a Bank Austria Creditanstalt.



De la inceputul lui 2002, Wolfgang Schoiswohl este Director al Diviziei de Corporate Banking si Director Executiv la HVB Bank Romania.



In perioada mandatului fostului vicepresedinte, HVB a introdus in pachetul sau de produse si servicii cardurile, internet bankingul, produse de creditare si, cel mai recent, primele produse de economisire. Toate aceste proiecte urmeaza a fi continuate sub supervizarea lui Dan Pascariu, 54 de ani, care are in subordine toate operatiunile Bank Austria in Romania incepand din octombrie 1997. Intre altele, banca intentioneaza sa-si extinda portofoliul de credite ipotecare, contractand recent in acest scop un credit de 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.



HVB Bank Romania deserveste in prezent peste 25.000 de clienti companii si persoane fizice printr-o retea de 12 sucursale deschise in Bucuresti (4), Timisoara, Oradea, Cluj Napoca, Brasov, Constanta, Sibiu, Arad si Ploiesti. Banca are in proiect deschiderea unei unitati si la Iasi, precum si noi locatii in Bucuresti.



Helmut Bernkopf, noul sef al HVB pentru Europa Centrala si de Est, spune ca grupul germano-austriac va urmari cu mare atentie procesul de lansare a vanzarii CEC. "Nu ne asteptam la vesti noi mai devreme de sfarsitul trimestrului I 2005. Am aratat deja ca suntem interesati de toate achizitiile posibile in regiune, inclusiv prin recenta tranzactie din Bulgaria", afirma noul manager al operatiunilor HVB-Bank Austria in Europa Centrala si de Est.





De la BNR, din nou in piata



Mihai Bogza, fost viceguvernator al Bancii Nationale in ultimii sase ani, responsabil cu activitatea de supraveghere, intentioneaza sa revina pe piata bancara cu un proiect nou: banca de economisire in domeniul locativ pe care ar urma sa o infiinteze grupul german HVB.



Documentatia necesara nu a fost inca depusa la BNR pentru obtinerea autorizarilor, insa pregatirile sunt in desfasurare, dupa cum afirma surse bancare. Contactati de ZF, atat Mihai Bogza cat si oficialii HVB Bank Romania nu au dorit sa comenteze informatia, avand in vedere uzantele in astfel de situatii.



Inainte de a prelua functia de viceguvernator al BNR, in 1998, Bogza mai lucrase in sistemul bancar la Pater Bank, banca ungara preluata ulterior de grecii de la Piraeus Bank, dupa care a fost numit presedinte al Eximbank.



Prin dezvoltarea unui proiect pe o nisa de piata noua, Mihai Bogza ar evita controversele care circula in sistem in privinta avantajului de care ar beneficia o banca existenta in momentul recrutarii fostului viceguvernator, avand in vedere cunostintele acestuia legate de concurenta. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO