Bănci și Asigurări

Leul a castigat cel mai putin din revenirea optimismului strainilor

Leul a castigat cel mai putin din revenirea optimismului strainilor
21.03.2010, 23:12 22

Leul a reusit o intarire surprinzatoare in fata euro lainceputul acestui an, cu 3,5%, si contrazicand astfel asteptarileanalistilor care intrevedeau mai degraba presiuni de depreciere,insa chiar si asa ramane cu mult in urma "verilor" sai din regiune,zlotul polonez si forintul maghiar.

Euro este tranzactionat acum la Bucuresti la 4,07 lei, cu numai5,5% mai jos fata de varful istoric inregistrat in ianuarie 2009,de 4,31 lei, cand toata lumea paria pe prabusirea monedelor dineconomiile emergente din regiunea Europei Centrale si de Est. Tot in primul trimestrudin 2009 atat zlotul cat si forintul au atins minimele istorice infata euro, insa ambele monede au recuperat circa 20% de atunci.

Acest decalaj fata de revenirea monedelor vecine si nivelulrelativ ridicat al dobanzilor pe plan local sunt de altfel siprincipalele motive ale interesului curent pentru leu, care areusit constant in ultima perioada sa evite corectiileregionale.

"Moneda locala continua trendul de intarire usoara, in ciudadobanzilor mici de pe piata monetara (de 3%-6% pe an, n. red.).Consideram ca o prelungire a acestei tendinte ar putea atragerezistenta bancii centrale, dar cel putin pentru moment aceasta nua fost vizibila. Astfel, pe termen scurt, nu putem exclude nivelurimai apreciate ale cursului", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank. El era in toamna trecuta printrepesimistii care vedea euro urcand la 4,5 lei in aceastaprimavara.

Oficialii Bancii Nationale, de la economistul-sef Valentin Lazeapana chiar la guvernatorul Mugur Isarescu, au aratat inca dintoamna trecuta ca nu este de dorit o apreciere prea puternica aleului, care ar afecta din nou exporturile, singurul motor caretrage in prezent pentru revenirea economiei. Semnalele transmise deBNR au limitat potentialul de apreciere al leului, dealeriitemandu-se de eventuale interventii care sa inverseze tendinta.Leul a ramas prins astfel in ultima luna intr-o banda ingusta, inapropierea nivelului de 4,1 lei/euro.

De indata ce tensiunile de depreciere s-au atenuat si leul ainceput sa castige teren, BNR a trecut la reducerii agresive adobanzii-cheie (cu cate 0,5 puncte procentuale in ianuarie sifebruarie, pana la 7% pe an) si chiar a permis acumularea unuiexces masiv de lichiditati pe piata interbancara, astfel ca bancileau ajuns sa isi imprumute lei intre ele la rate de 3%-6% pe an inprezent.

"Sentimentul fata de leu ramane in general pozitiv. Astfel, neasteptam ca leul sa ramana la aceste niveluri curente, care sunt inlinie cu fundamentele economice", apreciaza si analistii RaiffeisenBank de la Viena. Banca isi mentine estimarea ca euro va fitranzactionat la 4,1 lei in iunie si 3,95 lei in decembrie.

Leul se afla acum cu 31% mai depreciat fata de varful atins infata euro in vara lui 2007, la 3,11 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO