Bănci și Asigurări

Leul intrece toate valutele in competitia aprecierii fata de euro

Leul intrece toate valutele in competitia aprecierii fata de euro

Click pentru imaginea marita

21.06.2006, 17:37 29

Leul ramane moneda care a acumulat cea mai mare apreciere in raport cu euro de la inceputul anului, dintre 62 de monede din intreaga lume, conform datelor Bloomberg, in ciuda retragerilor de capital din regiune care au afectat si piata de la Bucuresti
Dupa cinci luni si jumatate din 2006, leul pastreaza o apreciere nominala de circa 4,41% fata de euro. Intarirea consemnata de moneda romaneasca este mai mult decat dubla fata de cea a coroanei cehe - a doua clasata in topul monedelor cu cele mai consistente aprecieri in raport cu moneda unica.
Dintre celelalte monede din Europa Centrala si de Est, numai kruna croata mai intra in topul celor mai performante zece valute fata de euro, care este cu 1,38% mai valoroasa in euro. Rubla ruseasca se afla in coada clasamentului alaturi de lira cipriota, cu o apreciere de numai 0,08% fata de cotatia inregistrata la sfarsitul lui 2005. Cresteri semnificative au acumulat in schimb monedele nordice - coroana suedeza si coroana norvegiana.
Daca in luna aprilie cursul mediu al leului inregistra o apreciere de 3,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, in luna mai aprecierea s-a corectat pana la 3,1%, sub efectul iesirilor de valuta ordonate de investitorii straini si resimtite de majoritatea monedelor din regiune. Comparativ cu sfarsitul lui 2005, cursul mediu al leului inregistra luna trecuta o apreciere de 4,2%, fata de 4,6% in aprilie.
Intr-o situatie speciala se afla forintul unguresc, care s-a prabusit in ultimele zile stabilind unul dupa altul minime istorice in raport cu euro. Ieri, cursul anuntat de banca centrala a Ungariei a fost de 274,41 forinti pentru un euro, ceea ce reprezinta o depreciere de 8,7% fata de nivelul de la inceputul anului. Moneda ungureasca este a noua in clasamentul valutelor care au inregistrat cele mai mari deprecieri fata de euro.
Caderea forintului este cu atat mai spectaculoasa cu cat decizia bancii centrale de a majora dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, pana la 6,25%, nu a franat nici pe departe iesirile de capital strain, din cauza inrautatirii perceptiei investitorilor asupra dezechilibrelor macroeconomice cu care se confrunta Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO