Bănci și Asigurări

Leul, mai puternic vinerea

23.08.2004, 00:00 12

Euro s-a depreciat usor in ultima zi a saptamanii trecute, fiind evaluat de Banca Nationala la 40.998 de lei, cu 81 de unitati mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a inregistrat vineri o variatie minima, cursul coborand cu trei unitati pana la 33.212 lei/dolar.
Leul s-a depreciat insa usor fata de ambele valute pe parcursul saptamanii trecute. Astfel, euro a incheiat saptmana cu un castig de 28 de unitati, dupa ce banca centrala a intervenit de doua ori pe piata pentru atragerea excedentului de valuta. Dolarul a inregistrat o apreciere de 15 unitati, alimentata de o usoara apreciere inregistrata fata de euro pe pietele internationale.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat usor vineri, sub presiunea excedentului de valuta care se mentine, chiar si dupa ce banca centrala a atras joi peste 50 de milioane de euro. Presiunea a scazut insa, pe fondul micsorarii excedentelor zilnice, la care s-a adaugat si cresterea nevoii de valuta a bancilor pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, dupa ce BNR a majorat nivelul acestora la valuta la 30%.
intrarile nete de valuta in piata din relatiile bancilor cu clientii se mentin, insa valoare acestora a scazut sensibil fata de luna precendenta. Astfel, in perioada 12 - 19 august, valoarea medie zilnica a excedentului rezultat din cumpararile bancilor de clienti a fost de numai sapte milioane de euro, de doua ori mai putin decat media lunii iulie.
Vanzarile bancilor catre clienti au inregistrat joi o crestere sensibila fata de media ultimei saptamani, pana la 91 de milioane de euro. Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a ajuns joi la 84 de milioane de euro , inregistrandu-se astfel un deficit de de 7 milioane de euro. Alimentat de prezenta bancii centrale, volumul operatiunilor interbancare a crescut vineri pana la 320 de miliaone de euro. Astfel, volumul total tranzactionat joi a ajuns la 411 milioane de euro.
Pe pietele internatioanle dolarul a continuat miscarea de apreciere fata de euro si vineri, cand cursul a coborat de la un maxim de 1,2370 dolari/euro pana la 1,2310 dolari/euro. In ciuda datelor negative privind evolutia economiei americane prezentate la sfarsitul saptamanii trecute, dolarul si-a pastrat trendul de apreciere. Analistii explica aceasta evolutie prin cresterea increderii investitorilor in dolar si in economia americana, dupa ce la inceputul saptamanii cursul nu a reusit sa treaca de pragul de rezistenta de 1,24 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 18% si 19% pe an. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat in aceeasi banda. Banca centrala a intervenit joi pentru sterilizarea excesului de moneda, iar in aceasta perioada cererea bancilor de liciditati creste, pe fondul constituirii rezervelor minime obloigatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO