Bănci și Asigurări

Leul slabeste din nou, in timp ce piata asteapta de la BNR o noua majorare de dobanda

Leul slabeste din nou, in timp ce piata asteapta de la BNR o noua majorare de dobanda

Click pentru imaginea marita

04.01.2008, 19:29 16

Urmeaza un prim trimestru agitat pe piata financiara, marcat de o volatilitate accentuata a cursului de schimb leu/euro si de cresteri de dobanzi, dupa cum anticipeaza majoritatea analistilor.
Prognozele de pe piata vad leul slabind in continuare pana la o paritate de 3,65-3,7 lei pentru un euro, desi in acelasi timp sunt asteptari ca BNR sa ridice succesiv dobanda de politica monetara pe 7 ianuarie si apoi pe 4 februarie pana la un nivel de 8,5% pe an. Aceasta in contextul in care analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei va urca mai departe chiar peste pragul de 7,5% in prima parte a anului, inclusiv din cauza raportarii la ratele foarte scazute din primele luni ale lui 2007.
Toate aceste miscari ar urma sa aiba loc in contextul mentinerii unui climat instabil pe pietele financiare internationale dominate de incertitudinile privind adevarata amploare a probemelor provocate de criza izbucnita in SUA. Pe piata locala, instabilitatea externa se va reflecta printr-o prudenta marita a jucatorilor straini, alimentata de pesimismul analistilor mai multor banci de investitii privind posibila dezechilibrare a cadrului macroeconomic, pornind de la deficitul extern de circa 14% din PIB si ajungand la deprecierea leului si rabufnirea inflatiei.
?Perspectivele leului in 2008 nu sunt bune. Ne asteptam la un leu mai depreciat in 2008 fata de 2007, anticipand o medie de circa 3,58 lei/euro fata de o medie de 3,34 lei/euro inregistrata in 2007. Este posibil ca in prima parte a anului 2008 sa inregistram un maxim de circa 3,65 lei/euro dupa care, in a doua parte a anului leul sa isi reia aprecierea catre 3,45 lei/euro la sfarsitul anului. Volatilitatea ar putea fi ridicata, in conditiile in care si pietele internationale ar putea fi foarte volatile", anticipeaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
El crede ca un curs de echilibru dat de fundamentele economice ar putea fi undeva in jurul a 3,6 lei/euro. ?Nu inseamna ca exact acesta va fi cursul de schimb de piata, pentru ca in general pietele tind sa exagereze evolutiile pana isi gasesc echilibrul".
Mai optimist, Iulian Anghel, economistul-sef al BCR, crede ca o majorare a dobanzii de politica monetara ar putea conduce si la o usoara apreciere a leului, in ipoteza in care indicatorii macroeconomici vor fi buni, iar increderea investitorilor va reveni la cote mai inalte.
"Nu excludem riscuri pe partea de depreciere a leului, dar acestea sunt determinate aproape exclusiv de sentimentul nerezidentilor, de cealalta parte fiind anumite aspecte cantitative pozitive - primul an de absorbtie a fondurilor UE, diferential de dobanda in crestere in favoarea leului, rezerva valutara consistenta a BNR, investitiile straine directe care vor continua sa soseasca in suma de circa 7 mld. euro, transferurile curente in crestere, piata valutara inca redusa", spune Anghel.
El sustine ca riscul unei deprecieri masive a leului se va reduce gradual, insa primul semestru este esential pentru Romania, in conditiile in care imbunatatirile la nivel macroeconomic se vor observa abia in a doua parte a anului 2008. "Estimam un curs al leului in jurul nivelului de 3,4 lei/euro la final de an, dar este posibil sa asistam in special in primul semestru la o volatilitate crescuta".
Ionut Dumitru crede ca riscurile cele mai mari pentru cursul leului sunt o posibila reducere a ratingului de tara si cresterea si mai mare a aversiunii fata de risc a investitorilor nerezidenti fata de pietele emergente, in conditiile in care criza din SUA este de asteptat sa se adanceasca.
Ciprian Dascalu, analistul-sef al Millennium Bank, afirma ca este de asteptat o corectie pana la un nivel de 3,70 lei pentru un euro dupa care, odata cu ameliorarea dezechilibrului extern ca urmare a unui leu mai slab, leul sa isi continue trendul de apreciere pe termen lung, ajutat si de revenirea apetitului investitorilor fata de risc, fiind posibil sa termine 2008 in jurul nivelului de 3,35 lei pentru un euro.
Ella Kallai, analistul Alpha Bank, estimeaza ca leul se va aprecia usor pe parcursul anului fata de nivelul atins in decembrie astfel incat cursul va ajunge in decembrie 2008 la 3,45 lei/euro.
"Consider ca puterea factorilor de apreciere va excede usor puterea factorilor de depreciere. Factorii de depreciere vor fi atat conjuncturali, cauzati de turbulentele de pe piata financiara care determina unii investitori sa asocieze un risc mai mare businessului din Romania, cat si de natura fundamentala daca diferenta dintre dinamica salariului real si dinamica productivitatii muncii se va largi".
O volatilitate ridicata cu perioade de apreciere si depreciere insemnata a cursului asteapta Alexandru Anghel, chief-dealer al Egnatia Bank. El estimeaza un curs de 3,25-3,4 lei/euro la final de an.
Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac, anticipeaza un usor trend de depreciere fata de 2007, de la media anuala de 3,34 lei/euro la 3,55 lei/euro. Prognoza sa de sfarsit de an este de 3,58 lei/euro.
"Adancirea dezechilibrelor externe, continuarea instabilitatii politice si deteriorarea increderii investitorilor in urma recentului downgrade al Standard&Poor's au generat presiuni vor fi principalii factori de risc si determinanti ai viitoarelor presiuni de depreciere a leului".
Pe de alta parte, Rozalia Pal considera ca bazele macroeconomice - cu crestere a PIB real de 5,8% in 2007 si 5,5% in 2008 si climatul investitional raman bune, dupa cum o reflecta si dezvoltarea impresionanta a activitatii de investitii.

Peste pragul de 3,60 lei
Euro a depasit din nou ieri dupa-amiaza pragul de 3,60 lei pe piata valutara, in prima zi de tranzactionare de la Bucuresti pe 2008, pe fondul cumpararilor de euro. La deschidere cotatiile se situasera la 3,58-3,59 lei/euro, pentru ca dupa pranz sa urce la 3,6006 lei/euro. BNR a calculat un curs de 3,5971 lei pentru un euro, dupa ce 28 decembrie consemnase un puseu de depreciere a leului pana la un raport de 3,61 lei/euro. Banca Centrala Europeana (BCE) a calculat ieri la randul sau un curs de referinta de 3,6060 lei/euro. Atat unele banci locale, precum UniCredit Tiriac, BRD, Piraeus sau Raiffeisen, dar si straine, ca JP Morgan sau Barclays, au oferit cotatii si pe 31 decembrie 2008, acestea urcand chiar pana la 3,80 lei/euro pe fondul volumului foarte redus al tranzactiilor. BCE a publicat pe 31 decembrie 2007 un curs de 3,6077 lei/euro.

Analistii nu se indoiesc: BNR ridica luni dobanda la 8%
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste luni in prima sedinta de politica monetara din noul an, in care urmeaza sa evalueze contextul dat de ratarea tintei de inflatie pe 2007 si de riscurile care ameninta si tinta de 3,8% angajata pentru 2008.
La sfarsitul lunii noiembrie, rata anuala a inflatiei se ridica la 6,67%, cu doua puncte procentuale mai sus decat in noiembrie 2006. Probabil ca luni membrii boardului BNR vor avea pe masa si o aproximare a inflatiei pe decembrie, respectiv pe intreg anul 2007, insa este exclusa o schimbare semnificativa a imaginii inversarii trendului de scadere.
Avand in vedere ca 2007 a inceput cu rate minime record ale inflatiei, de 0,2% in ianuarie, respectiv 0,04% in feburarie, iar 2008 a debutat cu scumpiri, incepand cu combustibilii si energia, analistii anticipeaza mentinerea tendintei de crestere a preturilor pana la 7,5% si chiar peste.
Pentru 2007, BNR si-a asumat lovitura de imagine provocata de ratarea tintei de inflatie stabilita la 4% plus/minus un punct procentual, preferand sa nu bruscheze parghia dobanzii de politica monetara in ultima parte a anului. A reactionat insa prin majorarea dobanzilor folosite in operatiunile de sterilizare de pe piata pana la nivelul ratei nominale ridicate totusi la 7,5% pe an pe 31 octombrie, cand tinta pe 2007 era deja compromisa. Totusi, BNR ar putea lua luni in considerare riscurile legate de scaparea de sub control a asteptarilor inflationiste de pe piata, in conditiile in care discutiile despre scumpiri s-au extins in multe sectoare ale economiei.
In a doua jumatate a anului trecut prognozele de inflatie ale bancii centrale au fost depasite cu mult de miscarile preturilor, asa ca BNR ar putea tinde sa devina mai pesimista pentru a nu risca o erodare si mai mare a credibilitatii.
In mod ideal, BNR incearca sa nu ridice dobanda mai mult decat ar fi nevoie pentru atingerea tintei, de teama antrenarii unor presiuni de apreciere nesustenabila a leului, dar nici sa o tina sub un nivel care sa-i asigure cat de cat atingerea obiectivului. In contextul inrautatirii atitudinii investitorilor fata de piete ca Romania, reflectat intr-o depreciere a leului care alimenteaza la randul sau inflatia, riscul atragerii de capitaluri speculative nu mai pare atat de mare ca in urma cu un an. Chiar daca o scumpire a creditului in lei ar putea da un nou impuls creditului in valuta, avantul acestuia ar putea fi totusi temperat de experienta deprecierii monedei nationale, care a ridicat brusc costul finantarilor in euro.
"Probabil BNR va creste dobanda cu 0,5% in ianuarie si cu inca 0,5% in februarie. Ne asteptam ca in a doua parte a lui 2008, odata cu aparitia noii productii agricole (care speram sa fie una normala), rata inflatiei sa inceapa sa scada, creand astfel premisele pentru scaderi de dobanda catre 7,5% in decembrie 2008", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Ciprian Dascalu, analistul Millennium Bank, asteapta chiar si dobanzi mai mari: "BNR va fi fortata sa isi apere credibilitatea, avand in vedere nivelul ridicat al inflatiei de baza (CORE3 la 5,12% la sfarsitul lunii noiembrie) si sa majoreze rata dobanzii in primul trimestru cel putin pana la 8,50%, nivel care probabil va fi mentinut pana la finele anului. In absenta unei reactii prompte din partea BNR in primul trimestru este probabil sa fie necesara o majorare ulterioara a ratei dobanzii de politica monetara la un nivel superior celui de 8,50%".
Si Ella Kallai, analistul Alpha Bank, considera ca, pentru evitarea propagarii preturilor crescute la alimente in salarii si in celelalte preturi, este necesara intarirea politicii monetare chiar la inceputul anului. "Ma astept la o dobanda de maximum 8,25%, care sa se mentina pana la sfarsitul anului. Deci dobanzile la leu vor creste".
BCR estimeaza majorarea dobanzii de politica monetara in prima parte a anului pana in jurul nivelului de 8% pentru crearea cadrului necesar atingerii tintei de inflatie, apreciind ca BNR a transmis deja semnale cu privire la o posibila intarire a politicii monetare si ca nu exista loc de erori pentru atingerea tintei de inflatie.
"In functie de evolutia cursului de schimb - a carui depreciere se resimte mult mai intens in inflatie comparativ cu o apreciere - si de evolutia inflatiei in trimestrul I - care ar putea aduce surprize mai putin placute - nu exclud o noua majorare a dobanzii pana la 8,5%", anticipeaza Iulian Anghel, economistul-sef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO