Bănci și Asigurări

Limitarea imprumuturilor in valuta a temperat si creditul de consum

07.12.2005, 19:10 16

Creditul de consum a incetinit in octombrie, dupa ce creditul in valuta, care era principalul motor de crestere, a fost temperat de intrarea in vigoare a normelor BNR.

Soldul creditului de consum in valuta a crescut in octombrie cu putin peste 2%, cel mai mic ritm de crestere inregistrat de la inceputul lui 2004. In septembrie cresterea fusese de 10,5%, dupa expansiuni de aproape 9% in lunile anterioare.

Pe de alta parte, creditul in lei nu a reusit decat o accelerare usoara, inregistrand o crestere cu 7,3%, adica cu 1,5 puncte procentuale mai mult decat in septembrie. De altfel, creditele in lei au inregistrat la jumatatea acestui an (in mai, iulie si august) rimturi chiar mai inalte de crestere, o data cu accentuarea tendintei de ieftinire a lor. In aceste conditii, creditul de consum a crescut cu putin peste 5% in octombrie, cea mai mica expansiune din februarie.

De la intrarea in vigoare a normelor BNR, prin care soldul finantarilor in valuta pe care o banca le poate acorda era limitat la de cel mult trei ori valoarea fondurilor proprii, jucatorii din sistemul bancar au luat masuri pentru a evita aceste masuri.

Mai multe banci au operat majorari ale capitalurilor proprii (printre acestea Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si Volksbank), care sa le permita sa reia creditarea in moneda straina. Astfel, eficacitatea masurilor implementate de banca centrala ar putea fi limitata in timp, la cel mult cateva luni.

La sfarsitul lui octombrie soldul creditului de consum a depasit 15 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro).

De la inceputul anului, creditul de consum a crescut cu 92%, de doua ori mai mult decat in tot anul 2004, in conditiile in care majoritatea jucatorilor din sistemul bancar au presat pe aceasta piata, care ofera castiguri substantiale.

Imprumuturile acordate in lei totalizau 9,5 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), reprezentand aproape 63% din totalul creditelor acordate.

Comparativ cu luna anterioara, ponderea detinuta de leu in structura creditelor de consum a crescut cu mai bine de un punct procentual. Pe de alta parte, ponderea detinuta de moneda locala a scazut cu 11 puncte procentuale in utlimele 12 luni. Creditul de consum este de altfel unul dintre putinele segmente pe care leul detine o pondere majoritara. In totalul creditului neguvernamental valuta reprezenta 59%, la sfarsitul lui septembrie.

In ultimele luni creditul in lei s-a ieftinit semnificativ, mai multi jucatori coborand dobanzile sub nivelul de 10% pe an, ca urmare a cresterii concurentei pe acest segment si al prabusirii dobanzilor pe piata interbancara.

Totodata, cursul de schimb euro/leu a inregistrat aprecieri in septembrie si octombrie, principalele motive de preferinta pentru creditul in valuta fiind astfel estompate.

Ultimele luni ale anului ar putea sa aduca o accelerare a creditului de consum, stimulat de febra cumparaturilor de Sarbatori.

Principalii jucatori de pe aceasta piata au preluat deja moda lansata anii trecuti de marii retail-eri, ademenindu-si clientii cu oferte promotionale, in cadrul carora ofera perioade de gratie sau chiar scutiri de dobanda pe primele luni, pentru imprumuturile contractate acum. "Febra" ofertelor speciale de sarbatori a curpins bancile inca din noiembrie, iar promotiile sunt anuntate sa tina pana spre sfarsitul lunii ianuarie. Bancile se bazeaza in aceasta campanie in special creditele in lei, dupa ce acestea au ajuns la preturi comparabile cu valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO