Bănci și Asigurări

Mai putini restantieri, insa cu datorii mai mari la creditele de mica valoare

20.04.2007, 17:56 12

Restantele clientilor individuali la rambursarea creditelor de mica valoare au crescut, pentru a cincea luna consecutiv, in timp ce numarul restantierilor continua sa scada.
Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lui februarie, restantele la creditele acordate clientilor persoane fizice cu valori mai mici de 20.000 de lei (aproximativ 5.900 de euro) totalizau 313,5 milioane de lei (92 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de luna precedenta.
Cresterea restantelor din februarie a fost mai mare decat cea din prima luna a anului, care la randul ei marcase o expansiune fata de cea din decembrie anul trecut. In februarie anul trecut, restantele crescusera cu 11%, insa pe fondul unei baze de comparatie sensibil mai mici.
Comparativ cu februarie 2006, restantele sunt mai mari cu aproape 75%. Ritmul anual de crestere a incetinit insa usor, de la 82% in luna ianuarie.
BNR nu publica detaliat si o evolutie a soldului total al creditelor de mica valoare. Cel mai apropiat indicator - soldul creditelor de consum - inregistreaza insa o crestere cu ceva mai mult de 91% in acelasi interval. In aceste conditii, restantele au avut o dinamica mai lenta decat creditul total, chiar in conditiile in care baza de raportare este de cateva ori mai mica. Sodul total al creditului de consum era la sfarsitul lui februarie de 32,5 mld. lei (9,5 mld. euro), de peste 100 de ori mai mare decat cel al restantelor.
Cresterea volumului restantelor se suprapune insa peste o scadere a numarului de debitori inregistrati cu restante curente. La sfarsitul lui februarie, erau 286.364 de restantieri, cu aproape 2.000 mai putin decat la sfarsitul lui ianuarie.
Numarul de restantieri a cunoscut insa o evolutie mai volatila in ultimele luni. Un maxim istoric a fost inregistrat in octombrie anul trecut, cand se inregistrau 291.690 de restantieri.
Si numarul restantelor a coborat usor in februarie, pana la 357.142 de conturi cu probleme.
Cele mai multe restante provin de la creditele in lei. Acestea totalizau 273 de milioane de lei (80 de milioane de euro), reprezentand 87% din total.
Soldul acestor restante a urcat cu aproape 7% numai in februarie, ajungand astfel sa fie cu 74% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Si restantele la creditele in euro au inregistrat o expansiune, insa de mai mica amploare: soldul lor a urcat cu ceva mai putin de 5%, pana la echivalentul a 36,7 milioane de lei (10,8 milioane de euro). In schimb, restantele la creditele in dolari au continuat sa coboare, pentru a treia luna consecutiv, ajungand la echivalentul a 3,34 mil. lei (ceva mai putin de un milion de euro).
Cele mai importante sume se concentreaza in zona restantelor de tip X - credite scoase in afara bilantului, in cazul carora bancherii considera ca sunt sanse minime de a fi recuperate.
Restantele nou raportate (cu intarzieri cuprinse intre 31 si 60 de zile) au inregistrat o crestere marginala, la 11,3 mil. euro.
La inceputul acestui an, BNR a semnat un acord cu Biroul de Credit, pentru a prelua informatiile privind restantele. Bancile sunt obligate sa raporteze in continuare la BNR numai informatii privind creditele mai mari de 20.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO