Bănci și Asigurări

Marfin, soluţia de salvare pentru depunătorii de la Bank of Cyprus

Autor: Ciprian Botea

26.04.2013, 00:09 2079

Banca centrală a Ciprului a decretat ieri transferul depozitelor şi al unei părţi din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus către Marfin, subsidiara Cyprus Popular Bank, a anunţat aseară BNR. Depozitele vor ajunge astfel sub schema locală de garantare, iar conturile de peste 100.000 de euro vor fi scutite de taxarea cu până la 60% decisă de autorităţile din insulă.

„Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite. În contrapartida acestor depozite  asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor“, se arată într-un comunicat transmis aseară de BNR.

Bank of Cyprus România mai are depozite de sub 100 de milioane de euro, potrivit unor informaţii din piaţa, în condiţiile în care în septembrie anul trecut depozitele se apropiau de 250 de milioane de euro.

Banca s-a confruntat în a doua jumătate a lunii martie cu un val de retrageri accelerat de criza cipriotă, ceea ce a condus la decizia de suspendare a activităţii la începutul acestei luni. Clienţii nu au avut acces la depozite în ultimele trei săptămâni, doar sumele din conturile curente fiind accesibile prin intermediul cardurilor de debit. Sumele vor fi disponibile după transferul către Marfin. Clienţii transferaţi vor putea derula operaţiuni prin sucursalele Marfin, dar nu este specificat un termen la care clienţii ar trebui să aibă acces la fondurile proprii.

Bank of Cyprus va continua să deruleze operaţiuni ce vizează gestiunea portofoliului de credite rămase şi care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.

Bank of Cyprus avea credite de retail de aproape 44 mil. euro în septembrie anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile. Creditele pentru IMM-uri se ridicau în acelaşi timp la 56 mil. euro. Creditele corporate se ridicau la 470 mil. euro.

Spre deosebire de Bank of Cyprus, care este sucursală a băncii-mamă din Cipru, iar depozitele atrase sunt garantate de schema specifică din Cipru, Marfin este entitate juridică română şi este reglementată de BNR, iar depozitele sunt garantate local. Marfin avea la sfârşitul anului trecut depozite de 183 mil. euro, cu 11% peste nivelul din 2011. După transferul depozitelor de la Bank of Cyprus, resursele atrase de bancă ar urma să crească cu 50%.

De altfel, surse bancare afirmă că principala problemă a constituit-o acoperirea cu resurse financiare a depozitelor de până la 100 mil. euro rămase în Bank of Cyprus după mai multe retrageri în luna martie. Salvarea depozitelor, inclusiv a celor de peste 100.000 de euro, a reprezentat principala miză a dialogului dintre BNR şi banca centrală a Ciprului.

BNR a indicat la începutul săptămânii că a fost găsită o soluţie pentru ca toate depozitele să trească sub jurisdicţie românească, respectiv să intre sub umbrela Fondului de Garantare a Depozitelor, aşa cum de altfel s-a întâmplat deja pe celelalte pieţe pe care era prezentă banca cipriotă.

Banca Transilvania şi Raiffeisen au negociat preluarea sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus după închiderea acesteia, dar ofertele celor două bănci au fost respinse de banca centrală a Ciprului. Chiar dacă se află într-o situaţie dificilă, ciprioţii nu au fost dispuşi să-şi cedeze activele la orice preţ, acuzând un nivel prea scăzut al celor două oferte primite în final.

Vânzarea portofoliului local ar fi reprezentat soluţia ideală pentru transferarea integrală a depozitelor rămase în Bank of Cyprus România, astfel putând fi salvate şi depunerile de peste 100.000 de euro care ar intra sub incidenţa taxării speciale din insulă. În Grecia, sucursalele cipriote au fost preluate de Piraeus. În Marea Britanie a fost invers faţă de România, sucursala Cyprus Popular Bank fiind preluată de Bank of Cyprus, care operează ca entitate juridică separată de banca-mamă din Cipru.

Totodată, tranzacţia cu Marfin ridică o problemă, în condiţiile în care banca se află într-o situaţie aparte după ce banca-mamă Popular Bank of Cyprus a intrat în lichidare în cadrul procesului de restructurare a sistemului bancar din insulă. Teoretic, Marfin Bank ar trebui vândută, însă şansele de a găsi un cumpărător nu sunt prea mari, având în vedere lipsa cumpărătorilor din piaţă în această perioadă şi eşecul recent privind vânzarea Bank of Cyprus.

Surse din piaţă citate de Mediafax afirmă că Marfin ar urma să fie capitalizată de către Cipru cu 20 mil. euro după finalizarea tranzacţiei cu Bank of Cyprus. Activele rămase la Bank of Cyprus urmează să fie lichidate treptat prin tranzacţii separate.

Marfin, fosta Egnatia, avea la sfârşitul lui 2012 active bilanţiere de aproape 2,6 mld. lei, din care credite de peste 1,6 mld. lei. Depozitele atrase de la clienţi însumau circa 812 mil. lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2011. Banca a reuşit să raporteze un profit contabil de 5,2 mil. lei pe anul trecut.

Marfin este departe de a reprezenta o instituţie de credit cu impact sistemic, însă în momentul în care nu mai are în spate un acţionar care să o susţină, se poate contura varianta unei soluţii speciale precum transferarea bilanţului pe o structură de tipul bridge bank care să-i permită să aştepte un cumpărător.

La sfârşitul anului trecut banca avea o rată a solvabilităţii confortabilă de circa 12,6%, fără a lua în calcul profitul pe 2012. De asemenea, lichiditatea era de 1,14, ceea ce i-a şi permis să facă faţă presiunilor apărute în ultimele săptămâni de când cu izbucnirea crizei din Cipru.

Marfin operează prin 33 de unităţi, faţă de 31 la sfârşitul lui 2011, şi are aproape 340 de angajaţi cu contracte de muncă pe durată nedeterminată. Potrivit unor surse, banca ar urma să preia şi o parte din angajaţii Bank of Cyprus după finalizarea tranzacţiei. Bank of Cyprus are circa 150 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO