Bănci și Asigurări

Marsh: Trei banci au avut fraude de 500.000 de euro

Marsh: Trei banci au avut fraude de 500.000 de euro

Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh Broker: In ultimii ani numarul fraudelor bancare a inceput sa creasca rapid. Fenomenul face parte din dezvoltarea fireasca a pietei, la fel cum se intampla si in alte tari.

20.03.2008, 17:08 29

Trei banci de talie mare si medie au inregistrat anul trecut fraude pentru care asiguratorii au platit despagubiri de peste 500.000 de euro, potrivit Marsh, brokerul care a intermediat politele de asigurare ale institutiilor de credit.
Fraudele au fost realizate de angajati ai bancilor si de persoane care au retras bani din conturi folosind acte false.
In 2006, valoarea despagubirilor platite pentru astfel de fraude a fost de circa 200.000 de euro in cazul politelor plasate de Marsh, filiala locala a celui mai mare broker de asigurari din lume si unul dintre primii jucatori de pe piata romaneasca.
"In ultimii ani numarul fraudelor bancare a inceput sa creasca rapid. Fenomenul face parte din dezvoltarea fireasca a pietei, la fel cum se intampla si in alte tari", a declarat Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurare.
Aceste evenimente sunt acoperite de politele de tip Banker's Blanket Bond sau BBB, in limbajul asiguratorilor, care mai acopera si riscurile de furt din bancomate, casierie, seifuri sau din timpul transportului de bani si valori. Marsh a plasat in 2007 polite BBB in valoare de circa 3 milioane de euro ca volum de prime brute subscrise, reprezentand o treime din asigurarile financiare intermediate de broker.
Marsh lucreaza doar cu clienti corporate si a plasat anul trecut polite de asigurare in valoare de 40 mil. euro, cu 33% peste nivelul din 2006. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 50%, pana la 6,1 milioane de euro.
"Ne-am diversificat serviciile si am inceput sa ne dezvoltam pe segmente noi, ca employee benefits si consultanta, dar au avut o contributie importanta si parteneriatele cu banci si companii de leasing", explica Fugaciu.
Politele de tip employee benefits, adica beneficii acordate de angajatori angajatilor, care cuprind asigurari de viata, de sanatate si pensii private, au avut o pondere de 5% in totalul contractelor intermediate de Marsh in 2007.
Cea mai mare parte a contractelor plasate de broker - 40% - sunt asigurari auto, in timp ce politele de tip property reprezinta 20-25% din portofoliu, la fel ca asigurarile financiare.
Din categoria asigurarilor financiare fac parte si politele de asigurare a raspunderii managerilor (Directors & Officers Liability sau D&O), care sunt obligatorii, potrivit modificarilor legii societatilor comerciale de la sfarsitul lui 2006.
"Ca numar au fost mai multe polite incheiate, insa valorile sunt mici. Managerii nu sunt interesati de valoarea adaugata a politei, vor sa indeplineasca doar cerintele legale. Oricum, schimbarea legii a fost o oportunitate buna pentru educarea pietei", spune directorul general al Marsh.
Polita D&O acopera pierderile financiare cauzate de administratori si directori executivi actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti ca urmare a greselilor si neglijentei in procesul de conducere a companiei.
Pe langa acoperirea golului financiar lasat de manager, in limita sumei asigurate, compania de asigurari plateste si cheltuielile de aparare a acestuia in instanta, insa numai daca este vorba de procese civile.
Polita poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, de cele mai multe ori, aceasta asigura toti sefii unei companii.
Pe piata locala sunt prezente aproape 400 de societati de brokeraj in asigurari care, potrivit unor estimari, au intermediat prime brute subscrise de 480 de milioane de euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO