Bănci și Asigurări

Moneda unica europeana se ieftineste pe zi ce trece

16.03.2001, 00:00 13



Pe piata valutara interbancara sedinta de tranzactionare de ieri a fost destul de linistita, cotatiile leu/dolar mergand pe obisnuitul trend ascendent.

Ceea ce a atras atentia a fost faptul ca euro a continuat sa se ieftineasca pentru a cincea sedinta consecutiv, si mai mult pentru a doua zi consecutiv cotatiile au ramas sub 25.000 lei/dolar.

"De mai multa vreme am spus ca atunci cand vorbim de piata valutara trebuie sa privim cu un ochi spre dolar si cu unul spre moneda unica europeana. Nu este o problema nesemnificativa.

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale se desfasoara in zona euro. In acelasi timp, din ce in ce mai multe decontari se fac in euro.

Cred ca moneda unica europeana va deveni o moneda care va trage dupa sine multe tari spre Uniunea Europeana si sper ca si Romania va fi trasa in UE prin locomotiva euro", a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

El a adaugat ca daca privim spre euro vedem ca leul s-a apreciat cu 114 unitati joi, cu 131 unitati miercuri si cu 170 de unitati marti.

"Prin urmare este foarte greu sa mai folosim astazi notiunea de depreciere privind doar spre dolar. Trebuie sa ne uitam din ce in ce mai mult spre euro", a conchis Vasilescu.

Banca Nationala a stabilit pentru astazi un curs de schimb leu/euro de 24.828 lei/dolar, cu 114 lei mai putin decat in sedinta precedenta.

In ringurile in care se coteaza dolarul sedinta s-a deschis direct in crestere, dar, dealerii spun ca majorarea se datoreaza faptului ca urmeaza week-end-ul si bancile isi acopera riscurile.

Primele tranzactii s-au facut la 27.265/27.275 lei/dolar , dar imediat s-a atins minimul zilei, respectiv 27.265/27.270 lei/dolar. La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 27.262/27.272 lei/dolar.

La casele de schimb cotatiile nu au inregistrat modificari insemnate fata de zilele anterioare. La cumparare cursul a fost de 26.900-27.100 lei/dolar, in timp ce la vanzare cotatiile au oscilat in intervalul 27.100-27.200 lei/dolar.

Nici pe piata monetara nu s-au inregistrat modificari insemnate, dobanzile osciland in jur de 45/50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO