Bănci și Asigurări

Muzeul Holocaustului din SUA cere BNR să scoată de pe piaţă o monedă "antisemită"

Muzeul Holocaustului din SUA cere BNR să scoată de pe piaţă o monedă "antisemită"
03.08.2010, 18:08 41

Directorul Holocaust Memorial Museum din SUA a cerut BănciiNaţionale a României (BNR) să scoată din circulaţie o monedădedicată unui fost lider al Bisericii ortodoxe române, patriarhulMiron Cristea, cu vederi antisemite şi care a cerut evreilor săpărăsească România, informează haaretz.com, citat de Mediafax.

Radu Ioanid, directorul Holocaust Memorial Museum dinWashington, a declarat că a fost şocat de decizia BNR de a scoatepe piaţă moneda dedicată patriarhului Miron Cristea, lider alBisericii ortodoxe române în perioada 1925 - 1939.

Ioanid a spus că patriarhul, care a fost premier în perioada1938 - 1939, s-a ocupat de revizuirea legii cetăţeniei, retrăgândcetăţenia română în cazul a circa 225.000 de evrei - 37% dinpopulaţia de origine evreiască din epocă.

Potrivit presei internaţionale, purtătorul de cuvânt al BNR,Mugur Stet, a declarat că moneda face parte dintr-o serie de cinci piese din argint, dedicate celor cincipatriarhi care au condus Biserica ortodoxă română din 1925 până înprezent, nefiind o monedă dedicată special doar lui Cristea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO