Bănci și Asigurări

N-avem ce face cu banii grecilor

23.05.2001, 00:00 12


Atmosfera de incertitudine care domneste pe piata romaneasca a asigurarilor din cauza intarzierii adoptarii normelor de aplicare a Legii 32/2000 privind activitatea societatilor de asigurare, e o problema grava pentru cei care vor sa porneasca o afacere noua.

Societatea elena Agrotiki Hellenic, a treia companie de asigurari din Grecia, asteapta de sase luni normele respective pentru a intra in Romania printr-o investitie proprie, de la zero.

Piata asiguarilor din Romania este practic blocata pentru investitori, astfel incat singura solutie este cumparatea unor societati deja infiintate, fara sau cu activitate slaba. Solutia ?

"Sugerez investitorilor straini care vor sa intre pe piata asigurarilor cumpararea unor societati din coada clasamentului, pentru care nu ar trebui decat salariul pe o luna", a spus ieri Cristian Constantinescu, presedintele Allianz-?iriac Asigurari si al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania.

In replica, unul dintre reprezentantii companiei Agrotiki Hellenic, Dimitri Vidalis, spune ca asstepta altceva. "Solutia nu este buna, pentru ca noi vrem sa respectam legea cu strictete, nu s-o ocolim printr-un artificiu", a declarat Vidalis pentru Ziarul Financiar, la Forumul International Asigurari-Reasiguari organizat in aceste zile, la Sinaia, de compania XPrimm.

Cauza blocajului este intarzierea adoptarii Legii nr.32/2000. Parlamentul e inca asteptat sa aleaga membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Aceasta, odata constituita, va avea pentru piata asigurarilor acelasi rol ca Banca Nationala a Romaniei pentru piata bancara sau ca cea a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru piata de capital.

Potrivit oficialilor Agrotiki in societatea care ar urma sa se infiinteze se vor investi, impreuna cu Banca Mondiala (BM), 1,3 milioane de dolari. Banca Mondiala va detine 10% din actiunile noii companii, care se va numi AGB Siguranta.

Agrotiki Hellenic, detinuta de Agricultural Bank of Greece, este a treia companie de asigurari din Grecia dupa Ethniki si Interamerican. Ultimele sunt deja prezente in Romania prin Garanta, respectiv Interamerican Romania.

Pe piata romaneasca a asigurarilor au licenta de operare 72 de comapnii, dar numai 25-30 au activitate propriu-zisa.

Dintre acestea, primele 10 companii detin 80% din piata, estimata la 300-310 milioane de dolari anul trecut ( 6.500 miliarde de le la un curs mediu de 21.000 lei/dolar). Un roman cheltuieste in medie 12 dolari pe an pentru asigurari.



Problemele in asigurari: RCA masiv, neaplicarea legii 32/2000 si lipsa transparentei


Ponderea ridicata a RCA in portofoliul societatilor de asigurari, neaplicarea legii asigurarilor si lipsa de transparenta intre societatile de asiguari au fost doar cateva dintre problemele discutate ieri la Forumul Intrenational de Asigurari-Reasigurari.

Piata asigurarilor din Romania ramane dominata de asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA), astfel incat cresterea sustinuta din ultimii cinci ani da o imagine falsa asupra cresterii ponderii asigurarilor in economie.

Incasarile din asigurarile de viata si non - viata au crescut de la 140 de milioane de dolari in 1995, la circa 300 de milioane de dolari in 2000, iar ponderea RCA este intre o treime si o jumatate in portofoliul unora dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania: Asirom (33%), Astra (33%), Ardaf (40%), Unita (37%).

Omniasig, Allianz ?iriac si Interamerican au o proportie a incasarilor din RCA intre 10 si 15%, conform datelor furnizate de Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare (OSAAR) din ministerul finantelor.

"Daca din cele 300 mil$ dam la o parte incasarile din RCA, ramane o piata reala de 200 mil.$. De fapt aceasta este piata adevarata - a celor care vor sa-si faca o asigurare" , a spus ieri la FIAR Cristian Constantinescu, presedintele Allianz ?iriac Asigurari si al UNSAR.

Mai mult, daca sunt "extrase" din total si asigurarile facute de catre companiile multinationale, care stiu ce importanta are o asigurare, nu mai ramane decat o jumatate reala din piata, crede Viorel Vasilescu, director in cadrul Interamerican.

Prezenta asigurarilor in economie trebuie masurata ila nivelul persoanelor fizice si a micilor companii pentru care, deocamdata, asigurarile raman putin cunoscute, a spus Vasilescu.

Asigurarile RCA sunt printre cele mai "scumpe" pentru asiguratori: rata daunei, adica ponderea daunelor platite in totalul primelor atrase, este de circa 50-55%, fata de asigurarile de viata, de exemplu, unde indicatorul este de 15-20%.

"Este ingrijorator faptul ca printre jucatorii mai mici de pe piata exista cazuri in care primele din RCA reprezinta peste jumatate din incasarile totale", a spus Marcel Nicula, reprezentant al OSAR.

In alta ordine de idei, alte doua mari probleme ale pietei asigurarilor sunt neaplicarea legii 32/2000 care ar trebui sa "curete" piata de companiile slab capitalizate, si lipsa de transparenta si colaborare intre companiile membre UNSAR.

"Avem de lucru nu numai cu mentalitatea populatiei privind asigurarile si chiar cu a asiguratorilor. Exista companii care refuza sa-si dea publicitatii datele financiare", a spus Cristian Constantinescu, presedintele UNSAr, fara sa mentioneze numele vreunei companii.

El a mai spus ca "lipsa de cooperare in piata conduce la crearea mediului perfect in care sa-si gaseasca loc frauda".

Cat despre amanarea aplicarii Legii 33/2000, lamentarea reprezentantilor companiilor de asigurari, care se declara neputinciosi in fata Parlamentului amortit, a fost intrerupta de catre avocatul Catalin Baiculescu, partener in cadrul casei de avocatura Musat&Asociatii:

"Cu parere de rau, pot spune ca am observat o pasivitate a reprezentantilor companiilor de profil. Daca un sindicat de la o intreprindere oarecare ar fi avut ceva de cerut, cred ca ar fi obtinut mai repede decat companiile de asigurari aplicarea Legii 32, adica ceva cat se poate de logic si normal", a spus Baiculescu.

In replica, presedintele UNSAR a spus ca in realitate nu toate companiile de asigurari vor aplicarea legii. "Va garantez ca exista un contra lobby puternic in randul companii de asigurari ca aceasta lege sa nu fie aplicata", a conchis el.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO