Bănci și Asigurări

NDB, banca de dezvoltare a marilor economii emergente, încearcă să se îndepărteze de dolar

NDB, banca de dezvoltare a marilor economii emergente,...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2019, 00:05 362

„Vom strânge dolari, vom strânge euro, dar, în acelaşi timp, ne vom baza puternic pe monedele locale.“

Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), o instituţie  financiară internaţională deţinută de Brazilia, India, Rusia, China şi Africa de Sud, cele mai mari economii emergente ale lumii, îşi propune dublarea creditării anul acesta şi să-şi îndepărteze portofoliul de împrumuturi de dolarul american pentru a se concentra mai mult pe creditarea în monede locale, scrie Financial Times.

NDB, sau banca BRICS, după cum mai este cunoscută, a aprobat  împrumuturi de peste nouă miliarde de dolari în ţările membre după ce a fost fondată în urmă cu patru ani. Instituţia este considerată un concurent pentru creditorii consacraţi precum Banca Mondială, Banca de Dezvoltare Asiatică şi Fondul Monetar Internaţional.

Banca intenţionează să-şi mărească portofoliul de împrumuturi la 16 miliarde de dolari în acest an. Până acum s-a bazat în principal pe capital plătit în dolari pentru fi­nan­ţare, dar în viitor „50% din proiecte ar trebui să fie fi­nanţate în monedă locală“, a declarat K.V. Kamath, preşedintele băncii, într-un interviu. Anul acesta, instituţia cu sediul în Shanghai a lansat o a doua emisiune de obligaţiuni în monedă chineză, de 3.000 mld. yuani, iar după aceasta a primit ratingul AAplus de la Fitch şi S&P Global. Surse apropiate instituţiei spun că aceasta intenţionează să intre şi pe pieţele de obligaţiuni din SUA. „Vom strânge dolari, vom strânge euro, dar, în acelaşi timp, ne vom baza puternic pe monedele locale“, a spus Kamath. Acest lucru i-ar permite băncii să se îndepărteze de împrumuturile în dolari, a adăugat el.

Creditele de până acum ale băncii s-au dus în cea mai mare parte la ţările fondatoare, care au un rating de credit colectiv BBB. Prin această instituţie cu rating mai bun, ele se pot împrumuta la dobânzi mai mici.

„Este practic o inginerie financiară“, a explicat Kamath. Împrumuturile aprobate până în prezent acoperă în principal proiecte de transport, energie şi gestionare a apei, cum ar fi 620 milioane dolari pentru construcţia unui aeroport în nordul Chinei, 350 milioane dolari pentru drumuri rurale în India şi 320 milioane dolari pentru proiectele de salubrizare a apei pe râul Volga din Rusia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO