Bănci și Asigurări

Nemtii de la Bayern LB au iesit la shopping

21.04.2006, 00:00 23

Banca germana Bayerische Landesbank (Bayern LB), despre care au aparut informatii pe piata ca negociaza preluarea Romexterra Bank, una din bancile mic,i a confirmat interesul pentru achizitii pe piata romaneasca.

Reprezentantii bancii nu au confirmat insa, dar nici nu au infirmat negocierile pentru preluarea Romexterra.

"Tinem sub observatie piata bancara romaneasca si vom analiza posibile achizitii in masura in care acestea se potrivesc strategiei noastre. Posibilele achizitii ar urma sa fie realizate prin MKB, subsidiara Bayern LB, care constituie un cap de pod pentru cresterea in Europa de Est", au declarat pentru ZF reprezentantii bancii germane. MKB este filiala din Ungaria a bancii Bayern LB.

"In orice caz nu vom face publica nici o achizitie a unei banci pana cand vanzarea nu a fost perfectata si nici nu vom oferi detalii pana atunci", au mai precizat ei. Valoarea Romexterra s-ar putea situa intre 100 si 200 de milioane de euro,

Interesul bancilor straine pentru achizitii pe piata locala a crescut spectaculos in ultimii ani si a fost confirmat de pretul mult peste asteptari platit de austriecii de la Erste Bank pentru preluarea celei mai mari banci de pe piata, BCR. Tranzactia de privatizare a evaluat BCR la peste 6 miliarde de euro, adica de sase ori valoarea capitalurilor proprii ale bancii.

Printre posibilele tinte de preluare pentru bancile straine se mai numara Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica sau CEC, aceasta urmand sa fie scoasa la privatizare anul acesta.

Surse apropiate Romexterra afirmau ca de banca ar mai fi interesati si portughezii de la Millennium BCP, care au participat si la privatizarea BCR, sau banca spaniola Banco de Valencia.

Romexterra are aproximativ 100.000 de actionari, in special salariati din industria de petrol si gaze, alaturi de sindicatul din Petrom, condus de Liviu Luca, alte societati la care sindicatul este actionar, in timp ce Petrom detine un pachet de 2% din actiuni. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO