Bănci și Asigurări

Nicu Marcu, preşedinte ASF: BVB trebuie să devină un hub regional, dar are nevoie de lichiditate mai mare, prin active de calitate şi implicit implicarea mai activă a statului

Nicu Marcu, preşedinte ASF:  BVB trebuie să devină un...

Autor: Roxana Rosu

23.09.2020, 15:51 188

Bursa de Valori Bucureşti trebuie să devină un hub regional pentru celelalte pieţe financiare din sud-estul Europei, iar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, care se poate obţine prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activă a statului român la dezvoltarea acestui sector financiar, a declarant Nicu Marcu, preşedinte ASF, la summitul Administratorilor de Fonduri.

” Piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii, ceea ce poate conduce în mod direct şi indirect la creşterea economică a României”.

El a adăugat că ASF se află într-un process de analiză a modului în care tehnologia a transformat produsele şi serviciile din zona financiară şi de asigurări, pentru a promova cele mai noi practici în domeniu.

”Într-un context macroeconomic global, dar şi european greu încercate de incertitudini, stabilirea unor condiţii favorabile, mai puţin birocratice şi mai puţin costisitoare (de ex: introducerea de către  ASF a posibilităţii pentru subscrierea unităţilor de fond prin mediul online), pentru fondurile de investiţii şi pentru consumatori, poate ajuta această industrie să se dezvolte, cu impact pozitiv şi asupra altor segmente ale pieţei financiare (de ex: Bursa de valori)”.

În ultimii ani, dintre segmentele pieţei de capital, piaţa organismelor de plasament colectiv a avut o dezvoltarea mai accelerate, în ciuda turbulenţelor generate de contextul COVID-19. Deşi piaţa este încă dominată de fondurile de instrumente cu venit fix, lipsindu-i gradul de sofisticare şi diversitatea de produse de acumulare şi investire întâlnite pe pieţele mai dezvoltate, Nicu Marcu spune că fondurile de investiţii au un rol important în procesul de economisire, mai ales în condiţiile unui mediu financiar caracterizat de rate scăzute ale dobânzilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO