Bănci și Asigurări

Nimic nu mai îmbunează dobânzile: Indicii ROBOR şi-au reluat creşterea

Nimic nu mai îmbunează dobânzile: Indicii ROBOR şi-au...

Autor: Alina Botezatu

28.09.2018, 11:22 1445

Cel mai recent, acest indice a mai fost aproape de acest nivelul în data de 5 septembrie, când a fost de 3,18%, iar, ulterior, a intrat pe un trend de scădere.

Acest trend s-a inversat începând de vineri 21 septembrie. Situaţia este similară pentru restul indicilor, după ce joi toţi au stagnat.

În plus, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,39%, de la 3,38% joi. Acesta n-a mai fost aproape de acest nivel din data de 4 septembrie, când a fost de la 3,40%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat vineri la 3,48%, de la 3,47% joi. De asemenea, acesta n-a mai atins un nivel apropiat din data de 4 septembrie, când a fost de 3,48%, dar atunci era pe o tendinţă de scădere.

Indicele ROBOR la 12 luni a înregistrat vineri un nivel de 3,53%, în creştere de la 3,52% joi. Acesta nu a mai atins un nivel apropiat din data de 4 septembrie, când a fost la 3,54%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO