Bănci și Asigurări

Numarul cererilor de credit scade, dar restantieri sunt tot mai multi

08.06.2009, 00:00 38

Numarul solicitarilor de credite a scazut din nou in aprilie si ramane astfel la niveluri de opt-noua ori mai mici decat in primavara trecuta, pe fondul mentinerii conditiilor restrictive de creditare in timp ce bancherii vorbesc si de o lipsa de cerere, clientii preferand sa amane acum contractarea unui imprumut.

Centrala Riscurilor Bancare (CRB), organismul specializat al BNR care gestioneaza date despre creditele acordate de bancile comerciale, a contabilizat in aprilie un numar de 111.072 de interogari din partea bancilor privind situatia clientilor potentiali, de aproape noua ori sub nivelul de 906.151 de interogari, inregistrat in luna mai a anului trecut.
In paralel, numarul restantierilor la credite a crescut in aprilie cu 6,3% fata de luna precendenta, depasind 185.000 de persoane fizice si companii, si reprezentand peste 18% din numarul total al debitorilor, potrivit datelor BNR. Numarul debitorilor, persoane fizice si juridice, a scazut cu peste 1%, la 1,012 milioane de persoane. In acelasi timp, creditele acordate si angajamentele asumate de institutiile de credit au ajuns in aprilie la un total de 252,5 mld. lei (59,9 mld. euro), in urcare cu 10% fata de martie si cu 33 mld. lei (7,8 mld. euro) peste nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2008, potrivit statisticilor CRB.
Ritmul cresterii anualizate a creditelor acordate si a angajamentelor asumate s-a diminuat insa de la 61,4% in aprilie anul trecut la 15,5% in aceeasi luna din 2009.
Datele de la CRB se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20.000 de lei, si reprezinta 89,7% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar.
Luna februarie - cand s-au inregistrat putin peste 100.000 de interogari - a adus prima scadere a numarul interogarilor privind debitorii potentiali, coborand sub pragul de 200.000 din 2005 incoace. Numarul de interogari adresate CRB a urcat temporar, in martie, cu 25% fata de nivelul din luna precedenta, acesta fiind primul avans lunar inregistrat din august 2008. Scaderea numarului celor care aplica pentru un credit survine in conditiile in care bancherii continua sa mentina dobanzile ridicate, iar conditiile de creditare raman restrictive.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO