Bănci și Asigurări

Omniasig Pensii: Pensiile obligatorii vor cunoaste un mic boom in toamna, cand se vor angaja absolventii

Omniasig Pensii: Pensiile obligatorii vor cunoaste un mic boom in toamna, cand se vor angaja absolventii

Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii: "Numarul de participanti ai fondului nostru va creste cu maximum 5.000 pe an. Din toamna intentionam sa ne concentram pe vanzari, pentru ca pana acum am fost concentrati pe investitii."

15.08.2008, 19:08 26

Numarul clientilor fondurilor de pensii obligatorii va cunoaste o crestere semnificativa in toamna, atunci cand se vor angaja o mare parte din absolventii de facultate sau de liceu, care vor fi obligati sa adere la un fond.
"S-ar putea sa avem un mic boom in toamna, datorita angajarii absolventilor de facultate sau de liceu, care vor fi obligati sa contribuie la un fond de pensii obligatorii. De la finalul campaniei de aderare initiala (la mijlocul lunii ianuarie - n.r.) lucrurile nu au mers stralucit, pentru ca doar circa 16.000 de persoane au aderat la fondurile de pensii", afirma Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii, companie care administreaza un fond de pensii obligatorii cu aproape 64.000 de participanti.
In prezent, cele 14 fonduri de pensii obligatorii care activeaza pe piata au peste 4,16 milioane de participanti. Anul acesta circa 250.000 de studenti au absolvit facultatea, insa nu se poate face o estimare referitor la cati dintre acestia vor adera la un fond, deoarece o parte dintre ei nu se vor angaja, preferand sa faca studii postuniversitare. Pe de alta parte, foarte multi studenti lucreaza inca din perioada facultatii, ceea ce inseamna ca deja contribuie la un fond de pensii obligatorii. Cei care vor intra in campul muncii vor avea patru luni la dispozitie pentru a decide la ce fond sa adere, in caz contrar vor fi distribuiti in mod aleatoriu la un fond din piata.
Directorul general al Omniasig Pensii estimeaza ca fondul pe care il administreaza va castiga in fiecare an cateva mii de clienti. "Numarul de participanti ai fondului nostru va creste cu maximum 5.000 pe an. Din toamna intentionam sa ne concentram pe vanzari, pentru ca pana acum am fost concentrati pe investitii", spune Nitescu.
Vanzarile se vor face prin intermediul a 2.000-3.000 de agenti de marketing, pe care compania i-a pastrat din cei 14.000 care au vandut in perioada campaniei initiale de aderare (17 septembrie - 17 ianuarie).
Omniasig Pensii a incasat pana in prezent peste 900.000 de euro de la clienti, bani pe care i-a investit preponderent in depozite bancare si titluri de stat, in timp ce aproximativ 10% au fost plasati pe Bursa. Omniasig este al zecelea jucator din piata pensiilor obligatorii si nu exclude realizarea unei achizitii pentru a-si creste numarul de participanti si, implicit, cota de piata.
"Este greu pentru un fond mic sa faca plasamente, pentru ca trebuie sa ai un anumit volum, mai ales atunci cand vrei sa plasezi in obligatiuni sau in tilturi de stat. Am investit pana acum doar pe piata locala, nu am iesit in strainatate pentru ca, pe pe o parte, comisioanele de tranzactionare sunt mai mari, iar pe de alta parte exista riscul de curs valutar", explica directorul Omniasig Pensii.
Ea spune ca in noiembrie fondurile de pensii va trebui sa se alinieze la portofoliile tinta, in conditiile in care din mai, timp de sase luni, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private le-a permis sa plaseze in depozite bancare mai mult decat prevede legislatia in vigoare. Aceasta inseamna ca circa 20% din sumele pe care le au in administrare fondurile vor fi investite pe Bursa. In noiembrie, fondurile de pensii vor ajunge la incasari de cel putin 150 de milioane de euro, daca luam in considerare o medie de 25 de milioane de euro pe luna, ceea ce inseamna ca pe Bursa vor intra circa 30 de milioane de euro.
"Va fi o infuzie de capital la Bursa, ceea ce o va face mai lichida si mai putin supusa fluctuatiilor. In prezent, Bursa romaneasca reactioneaza emotional la ceea ce se intampla in strainatate, este o piata imatura. Sunt companii care raporteaza profituri in crestere, dar ale caror actiuni scad", explica directorul general al Omniasig Pensii.
In martie anul trecut, compania anunta ca intentioneaza sa intre si pe piata pensiilor facultative, insa intre timp planurile s-au schimbat. "Am avut aceasta intentie, aveam dosarul pentru autorizare pregatit, insa am pierdut startul din martie-aprilie. Dupa aceasta nu mai avea rost sa lansam facultative, pentru ca urma sa ne concentram pe pensiile obligatorii", sustine Nitescu.
Actionarii companiei, Vienna Insurance Group si TBIH (holding detinut indirect tot de Vienna Insurance), activeaza deja in facultative, prin intermediul Asirom Concordia, care va lansa in scurt timp un fond.
"Pe termen lung merita sa intri in pensii facultative, mai ales daca se vor majora si deductibilitatile fiscale. In prezent, acestea sunt foarte mici, 200 de euro pe an nu inseamna nimic, n-ai cum sa ai o pensie foarte mare contribuind doar cu aceasta suma. De asemenea, contributiile nu ar fi trebuit limitate la 15%, pentru ca este vorba de o pensie facultativa. Pentru un angajat cu un salariu de 1.000 de lei pe luna, 15% nu inseamna mai nimic", considera Nitescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO