Bănci și Asigurări

Pasaport european doar cu voia Bancii Nationale

05.06.2007, 19:31 247

Bancile romanesti care doresc sa opereze direct sau sa-si infiinteze sucursale in alte state membre UE trebuie sa notifice mai intai la BNR aceasta intentie. Ulterior, banca centrala va analiza necesitatea notificarii si va transmite informatiile necesare autoritatii de supraveghere a sistemului bancar din viitoarea tara gazda.
"Furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul unui stat membru de catre o institutie de credit autorizata si supravegheata intr-un alt stat membru, fara respectarea cerintei notificarii autoritatii competente din statul de origine, nu afecteaza validitatea operatiunilor/tranzactiilor bancare astfel efectuate de respectiva institutie de credit", se arata in precizarile BNR privind posibilitatea folosirii dreptului de pasaport de catre institutiile financiare romanesti.
Precizarile intaresc reciprocitatea "pasaportului financiar european", in baza caruia peste 50 de institutii financiare straine au notificat BNR in privinta demararii activitatilor pe piata locala.
Incepand cu 2007, anul aderarii Romaniei la UE, orice banca infiintata pe piata romaneasca si autorizata de BNR poate opera pe alte piete comunitare doar daca respecta regulile adoptate de autoritatea de supraveghere a sistemului financiar din aceste state membre UE. Insa BNR se poate opune infiintarii unei sucursale pe teritoriul altui stat care face parte din comunitatea europeana.
Inainte ca o banca romaneasca sa opereze direct intr-un alt stat comunitar, BNR va evalua locul prestarii serviciului avand in vedere criterii precum: cine initiaza prestarea serviciului, domiciliul/resedinta/sediul clientului, sediul institutiei de credit, locul semnarii contractului.
Nicio institutie de credit locala nu a notificat pana in prezent la BNR decizia de a opera direct in alte piete comunitare, in timp ce 51 de institutii de credit si patru institutii emitente de moneda electronica inregistrate in alte state UE au notificat la banca centrala a Romaniei interesul pentru furnizarea de servicii in mod direct pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO