Bănci și Asigurări

Pascu, ATE Bank, spune ca actionarii greci sustin extinderea prin creditare

Pascu, ATE Bank, spune ca actionarii greci sustin extinderea prin creditare

Alina Pascu, director general adjunct al ATE Bank Romania: Am facut eforturi majore pentru reducerea costurilor. O parte din personalul necesar pentru unitatile noi a fost asigurat prin relocarea angajatilor existenti, pentru a limita cheltuielile.

22.07.2009, 16:00 166

Banca a incheiat primul semestru cu un profit net de 1,2 milioane de lei (281.000 de euro, calculat conform standardelor locale de contabilitate), dupa ce in 2008 avusese un castig net de 3,3 milioane de lei (0,9 mil. euro).

Soldul creditelor acordate de banca a urcat cu 12% in primele sase luni, pana la 666 de milioane de lei (158 de milioane de euro). Raportat la soldul creditului neguvernamental la luna mai (potrivit celor mai recente date ale BNR), banca are o cota de piata de 0,3%. Imprumuturile noi acordate clientilor individuali au reprezentat 22 de milioane de lei in primul semestru.

"Actionarii nostri sustin necesitatea de a ne face intrarea pe piata. Si nu o poti face daca atragi un client si nu ii oferi finantare atunci cand are nevoie", spune Alina Pascu, director general adjunct si membru in Consiliul de Administratie al ATE Bank Romania.

Grecii de la ATE au intrat pe piata locala in 2006, cand au preluat pachetul majoritar de actiuni al Mindbank, cea mai veche banca privata cu capital local din sistem, care ramasese insa de dimensiuni foarte mici, neavand in spate un actionar care sa ii ofere sustinere financiara.

In prezent, ATE Bank Grecia controleaza 74% din actiunile bancii, iar IFC (bratul de investitii private al Bancii Mondiale) are 15% din actiuni. Un pachet de 7% din actiuni este detinut de Uniunea Nationala a Cooperativelor Mestesugaresti (UCECOM). In primul semestru ATE Bank si-a majorat depozitele atrase de la clientela cu 47% in lei, pana la 291 de milioane de lei (69 de milioane de euro).

ATE Bank opereaza in prezent o retea de 32 de unitati teritoriale, insa pe parcursul lunii august inca trei vor deveni operationale. Pascu spune ca momentan nu este prevazuta si deschiderea altor unitati pana la sfarsitul anului, insa planurile de extindere vor fi revizuite dupa luna octombrie.

De altfel, Pascu spune ca ATE a facut eforturi importante in primul semestru pentru reducerea costurilor, astfel incat sa ramana pe profit. Spre exemplu, personalul pentru cele opt unitati inaugurate de la inceputul anului a fost asigurat partial prin relocarea angajatilor.

 

Promovare impreuna cu societatea de asigurari

Grecii de la ATE mai opereaza pe piata locala si o societate de asigurari - ATE Insurance - insa si aceasta a avut pana acum o prezenta discreta pe piata.

Acum, grupul incearca sa promoveze in comun atat serviciile bancare, cat si pe cele de asigurari. Spre exemplu, in puncte de lucru ATEStart instalate in centrele comerciale, sunt reprezentate si banca, si societatea de asigurari.

"Pana acum am fost ocupati sa dezvoltam propriile produse de retail si nu am avut timp sa gandim si produse de tip bank-assurance. Avem insa in proiect sa dezvoltam asigurari atasate produselor de card de debit si de credit, care vor acoperi riscul de deces si pe cel de somaj", spune Pascu.

Grecii analizau si posibilitatea de a dezvolta o societate de leasing pe plan local, insa decizia a fost amanata pentru 2010. De altfel, piata de leasing a inregistrat o contractie puternica in prima parte a anului, pe fondul diminuarii resurselor companiilor, peste care s-a suprapus si contractia cererii din partea clientilor.

 

"Prima casa" merge greu

Numarul dosarelor depuse pentru credite prin "Prima casa" este mai mic decat indica numarul mare de solicitari de informatii, venite inainte de lansarea programului, spune Pascu.

"Surprinzator, dar nu exista acea avalansa de cereri care se contura premergator lansarii programului, cand primeam multe telefoane. Noi ne-am pregatit reteaua, am creat postere pentru aceste produse si ne-am instruit personalul, asteptand sa vina clientii."

ATE Bank a obtinut saptamana trecuta aprobarea din partea Fondului pentru o prima cerere de garantare, iar creditul a fost aprobat saptamana aceasta. Pascu spune ca in prezent banca mai are in lucru patru dosare.

Initial oficialii guvernamentali vorbeau de cereri potentiale pentru circa 10.000 de credite. La doua saptamani de la debutul oficial al programului numarul dosarelor finalizate este insa foarte mic. Majoritatea dosarelor sunt acum in faza de pregatire, care se poate intinde chiar si pe mai multe saptamani. Doar BRD a anuntat un numar mare de dosare in analiza - circa 3.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO